Fondatorul Foxconn, Terry Gou, îşi anunţă candidatura la preşedinţia Taiwanului: „Nu voi lăsa Taiwan să devină următoarea Ucraina”

Fondatorul miliardar al gigantului tehnologic Foxconn, Terry Gou, şi-a anunţat candidatura independentă la preşedinţia Taiwanului, promiţând să rezolve relaţiile cu China şi să stimuleze economia Taiwanului.

806 afișări
Imaginea articolului Fondatorul Foxconn, Terry Gou, îşi anunţă candidatura la preşedinţia Taiwanului: „Nu voi lăsa Taiwan să devină următoarea Ucraina”

Sursa foto: Twitter

"Am decis să mă alătur cursei prezidenţiale din 2024", a spus el, prezentându-şi experienţa sa în afaceri şi finanţe, inclusiv în relaţiile cu China.
 
"Daţi-mi patru ani şi vă promit că voi aduce 50 de ani de pace în Strâmtoarea Taiwan şi voi construi cea mai profundă fundaţie pentru încrederea reciprocă de cealaltă parte a strâmtorii... Taiwanul nu trebuie să devină Ucraina şi nu voi lăsa Taiwanul să devină următoarea Ucraină".
 
Gou a lăsat să se înţeleagă că ar putea candida de mai multe luni, după ce nu a fost ales drept candidat din partea principalului partid de opoziţie, Kuomintang (KMT). El a promis sprijin pentru candidatul ales de KMT, Hou Yo-ih, dar a continuat să organizeze evenimente publice de tip campanie.
 
Gou va trebui să strângă 290.000 de semnături până la începutul lunii noiembrie pentru a se califica drept candidat independent.
 
Guvernul Chinei a promis să includă Taiwanul în statul chinez, în cadrul a ceea ce numeşte "reunificare", dar care este respinsă de populaţia Taiwanului şi de principalele partide politice ale acestuia. Sub conducerea lui Xi Jinping, China a devenit din ce în ce mai agresivă faţă de Taiwan. Aceasta a întrerupt comunicaţiile cu Taipei după victoria în alegeri a preşedintelui Tsai Ing-wen în 2016, iar în ultimii ani a trimis un număr tot mai mare de avioane şi nave de război în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, relatează The Guardian.
 
Sâmbătă, armata chineză a părut să organizeze o încercuire totală a insulei principale, lansând 32 de avioane şi nouă nave, inclusiv drone înarmate, avioane de vânătoare, avioane de recunoaştere şi bombardiere. Acest lucru a determinat atât Taiwanul, cât şi Japonia să îşi lanseze propriile avioane de război ca răspuns.
 
Luni, Gou a acuzat Partidul Democrat Progresist (DPP) al lui Tsai pentru escaladarea tensiunilor, numindu-i pe membrii acestuia aroganţi şi corupţi.
 
"Sub conducerea Partidului Democrat Progresist în ultimii aproximativ şapte ani, pe plan internaţional, ei conduc Taiwanul spre pericolul unui război. Pe plan intern, politicile lor sunt pline de greşeli", a spus el.
 
Lai Ching-te, actualul vicepreşedinte şi candidat la preşedinţie din partea DPP, partid aflat la guvernare, se află în sondaje în faţa lui Hou, actualul primar al oraşului New Taipei şi fost şef al poliţiei, şi a lui Ko Wen-je, fostul primar al oraşului Taipei şi candidat din partea Partidului Popular din Taiwan pe care l-a fondat.
 
Un sondaj de săptămâna trecută a arătat că Lai avea o susţinere de 43%, faţă de 27% pentru Ko şi doar 14% pentru Hou, de la KMT. Mai mult de 16% erau indecişi sau au refuzat să răspundă.
 
În discursul său, Gou a făcut apel la o coaliţie anti-DPP. Ko, Hou şi Gou sunt toţi consideraţi ca fiind de partea albastră a politicii taiwaneze, care aderă mai mult la o identitate chineză. Cu toate acestea, reacţia iniţială a analiştilor a fost că intrarea lui Gou în cursă ar diviza probabil şi mai mult votul albastru şi ar avantaja în schimb DPP.
 
Lai, care în trecut s-a referit la el însuşi ca la un "lucrător" pentru independenţa Taiwanului, şi-a temperat abordarea de când a preluat nominalizarea şi a rămas mai aproape de poziţia lui Tsai. Preşedintele a evitat să treacă peste orice linie roşie chineză, afirmând că Republica Chineză (Taiwan) este deja o naţiune suverană, fără a fi nevoie să declare independenţa.
 
Vineri, Lai a declarat presei internaţionale că va continua activitatea lui Tsai în ceea ce priveşte stimularea apărării, consolidarea legăturilor internaţionale şi căutarea unui dialog cu Beijingul, dar numai pe baza premiselor de "paritate şi demnitate".
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici