Fondatorul site-ului WikiLeaks şi-a luat măsuri de securitate suplimentare

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a afirmat duminică, la un post de televiziune israelian, că şi-a luat "măsuri de securitate suplimentare", în urma difuzării a circa 400.000 de documete confidenţiale despre războiul din Irak.

27 afișări
Imaginea articolului Fondatorul site-ului WikiLeaks şi-a luat măsuri de securitate suplimentare

Fondatorul site-ului WikiLeaks şi-a luat măsuri de securitate suplimentare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu mă tem pentru viaţa mea, dar a trebuit să îmi iau măsuri de securitate suplimentare", a declarat Julian Assange, intervievat de Canalul doi al televiziunii private israeliene.

Conform postului de televiziune, interviul a avut loc "într-un centru cultural musulman situat în centrul Londrei". Televiziunea a precizat de asemenea că Julian Assange era însoţit de gărzi de corp.

"Ieri, fostul responsabil al consiliului general al CIA a afirmat că, în opinia sa, Statele Unite încearcă să mă atace personal şi fără îndoială şi alte persoane pentru a le plasa sub jurisdicţie americană, ceea ce corespunde unei precedente declaraţii a Pentagonului", a afirmat Assange, fără a oferi alte detalii.

Site-ul de informaţii WikiLeaks a publicat vineri seara documente secrete americane privind războiul din Irak, anunţate drept "scurgerea de documente militare confidenţiale cea mai importantă din Istorie".

Este vorba despre aproximativ 400.000 de rapoarte de incidente, scrise între ianuarie 2004 şi sfârşitul lui 2009 de soldaţi americani, care arată în special că armata americană nu ar fi "făcut nimic" pentru a împiedica tortura comisă de forţele irakiene.

Conform acestor documente, cel puţin 109.000 de persoane, dintre care 63 la sută civili, au fost ucise în Irak de la invadaraea ţării în martie 2003 şi până la sfârşitul lui 2009. Dintre cei 66.000 de morţi civili, 15.000 de cazuri nu fuseseră niciodată dezvăluite.

Documentele evidenţiază de asemenea "numeroase cazuri de crime de război, care par evidente din partea forţelor americane, precum uciderea deliberată a persoanelor care încercau să se predea", afirmă site-ul.

Întrebat de postul israelian despre beneficiile pe care le-ar putea obţine Osama ben Laden de pe urma publicării acestor documente, Julian Assange s-a mulţumit să spună că nu are "acces la gândurile lui Osama ben Laden". "Mulţi oameni vor ca adevărul să iasă la suprafaţă, iar dacă al-Qaida vrea, are dreptate", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici