Forţele comune ale SUA şi Coreei de Sud sporesc nivelul de alertă

Forţele comune ale Statelor Unite şi Coreei de Sud au trecut la un nivel superior de alertă şi mobilizare, joi, după ce Coreea de Nord a denunţat armistiţiul din 1953 în vigoare între cele două Corei, a afirmat Ministerul sud-coreean al Apărării.

15 afișări
Imaginea articolului Forţele comune ale SUA şi Coreei de Sud sporesc nivelul de alertă

Forţele comune ale SUA şi Coreei de Sud sporesc nivelul de alertă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Joi la ora locală 07.15 (01.15, ora României), comandamentul forţelor comune americano-sud-coreene a ridicat condiţiile de alertă la nivelul doi", a precizat Ministerul într-un comunicat.

"Supravegherea deasupra Coreei de Nord va fi întărită cu mai multe avioane şi mobilizare mai mare de personal", a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului, Won Tae-Jae.

Coreea de Nord a afirmat miercuri că nu mai este legată de armistiţiul care a pus capăt războiului coreean (1950-1953) şi a ameninţat statul vecin cu un atac militar, la două zile după ce a efectuat un test nuclear.

Phenianul a reacţionat astfel faţă de decizia Seulului de a se alătura Iniţiativei de Securitate împotriva Proliferării (PSI), lansată de Statele Unite în 2003, care prevede în special manevre militare şi autorizează inspectarea navelor suspectate că transportă material militar şi alte arme de distrugere în masă.

Statele Unite menţin o forţă de 28.500 de militari în Coreea de Sud ca mijloc de disuasiune faţă de Nord.

Este a patra oară din 1982 când condiţiile de alertă sunt ridicate la nivelul doi, a precizat purtătorul de cuvânt, ultima dată acest lucru având loc după primul test nuclear al Coreei de Nord, în 2006.

Monitorizarea se va concentra de-a lungul Zonei demilitarizate care desparte peninsula, pe Zona de securitate comună din satul Panmunjom şi Linia de delimitare cu Nordul - frontiera disputată din Marea Galbenă, a explicat acesta.

"Vom menţine o poziţie defensivă solidă pentru a preveni provocările militare ale Nordului", a declarat Won. "Militarii se vor opune ferm provocărilor", a insistat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici