Fost diplomat american condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Cubei

Un fost diplomat american a fost condamnat la 15 ani de închisoare, după ce a recunoscut că a acţionat ca agent al Cubei în ceea ce Departamentul de Justiţie a numit una dintre cele mai ample şi mai îndelungate infiltrări în guvernul american, relatează Reuters.

284 afișări
Imaginea articolului Fost diplomat american condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Cubei

Sursa foto: X

Victor Manuel Rocha, care a ocupat funcţia de ambasador al SUA în Bolivia din 2000 până în 2002, a pledat vinovat la două acuzaţii, inclusiv aceea de a acţiona ca agent străin ilegal. El a fost acuzat iniţial în decembrie.

Rocha, în vârstă de 73 de ani, a sprijinit în secret Partidul Comunist cubanez aflat la putere şi a ajutat la colectarea de informaţii împotriva Washingtonului timp de peste patru decenii, inclusiv în timpul unei cariere de 20 de ani în cadrul Departamentului de Stat, potrivit procurorilor americani.

„Pledoaria de astăzi pune capăt la mai mult de patru decenii de trădare şi înşelăciune din partea domnului Rocha”, a declarat David Newman, un înalt oficial de securitate naţională din cadrul Departamentului de Justiţie al SUA, în timpul unei conferinţe de presă la Miami. „În cea mai mare parte a vieţii sale, domnul Rocha a trăit într-o minciună”.

Rocha a recunoscut că a lucrat timp de decenii pentru Cuba şi s-a lăudat cu capacitatea sa de a evita detectarea într-o serie de întâlniri în 2022 şi 2023 cu un agent FBI sub acoperire care s-a dat drept reprezentant al serviciului de informaţii externe al Cubei, potrivit unei plângeri penale depuse la tribunalul federal din Miami.

„Ceea ce am făcut... este enorm. Mai mult decât o mare lovitură”, i-a spus Rocha agentului sub acoperire, potrivit plângerii.

Avocatul lui Rocha nu a răspuns solicitării de comentarii transmise de Reuters. Rocha a fost de acord să pledeze vinovat ca parte a unui acord cu procurorii federali care îi cere să divulge detalii despre interacţiunile sale cu serviciile secrete cubaneze. Dar oficialii americani au declarat că este posibil să nu cunoască niciodată întreaga amploare a cooperării lui Rocha cu Havana. Potrivit procurorilor, Rocha a căutat poziţii care i-ar fi permis să aibă acces la informaţii sensibile şi să influenţeze politica externă a Statelor Unite.

Rocha a lucrat pentru Departamentul de Stat din 1981 până în 2002, inclusiv ca membru al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe între 1994 şi 1995, potrivit documentelor judiciare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici