Fostul director CIA, generalul David Petraeus, condamnat în cazul scurgerii de informaţii

Fostul director CIA, generalul de patru stele David Petraeus, fost comandant al forţelor americane în Irak şi Afganistan, a fost condamnat la plata unei amenzi de 100.000 de dolari şi la doi ani închisoare cu suspendare pentru scurgeri de informaţii către amanta sa, relatează Eurones.

940 afișări
Imaginea articolului Fostul director CIA, generalul David Petraeus, condamnat în cazul scurgerii de informaţii

Fostul director CIA, generalul David Petraeus, condamnat în cazul scurgerii de informaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul în retragere, în vârstă de 62 de ani, care a fost considerat un potenţial candidat la preşedinţie, a prezentat scuze într-un tribunal din Charlotte, în statul North Carolina, după ce a pledat vinovat, în urma unei înţelegeri cu procurorii.

Procurorii au cerut să i se aplice o amnendă în valoare de 40.000 de dolari, dar judecătorul a apreciat că este necesar ca aceasta să aibă o valoare mai mare pentru a fi "punitivă".

Petraeus a "comis o eroare de judecată gravă, dar necharismatică", a apreciat judecătorul federal David Keesler.

Fostul comandant a recunoscut că i-a dat informaţii amantei sale, Paula Broadwell, ofiţer în cadrul Armatei americane de Rezervă, care scria o biografie a ofiţerului de rang înalt.

În apărarea sa, avocatul lui Petraeus a spus că nicio informaţie clasificată nu a fost făcută publică.

Potrivit unui document judiciar, Petraeus i-a acordat acces lui Broadwell la dosare clasificate în 2011, înainte să devină director al Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA).

Cunoscute sub numele de “black books”, aceste dosare conţineau informaţii clasificate, inclusiv identităţile unor ofiţeri sub acoperire, coduri de încriptare a unor texte, strategii de război, capabilităţi în domeniul informaţiilor, negocieri diplomatice şi informaţii de la reuniuni ale Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC) de la Casa Albă.

Petraeus, care a fost comandantul forţelor Statelor Unite în războaiele din Irak şi Afganistan, a demisionat de la conducerea CIA în 2012, după dezvăluirea relaţiei sale extraconjugale.

La plecarea de la tribunal, el le-a mulţumit celor care l-au susţinut. "Aştept cu nerăbdare să trec la următoarea etapă din viaţa mea", a spus el, citat de BBC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici