Fostul director general adjunct al ANP Sorin Dumitraşcu acuză că înlocuirea sa a fost abuzivă

Fostul director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Sorin Dumitraşcu acuză faptul că înlocuirea sa din funcţie a fost abuzivă, fiind legată de detaşarea procurorului Gheorghe Şpaiuc şi posibila preluare a atribuţiilor sale de către acesta.

3 afișări

Într-un comunicat de presă de joi, Dumitraşcu susţine că nu au existat nereguli în ceea ce priveşte exercitarea acestei funcţii şi că declanşarea unei anchete referitoare acuzaţiile aduse directorului general Alexandru Şerban, de abuz în serviciu legat de încadrarea unor rude apropiate, a determinat o reacţie "foarte agresivă" din partea acestuia. Drept urmare, afirmă Dumitraşcu, directorul general a declanşat împotriva sa represalii care au culminat cu pretenţia de a fi revocat din funcţie.

Ca urmare, pentru că nu au existat motive profesionale de înlocuire, a folosit "ideea" că nu ar fi exercitat legal funcţia de director general ajunct, aceasta fiind prezentată conducerii Ministerului Justiţiei, care a aprobat înlocuirea sa, fără nici o explicaţie.

"Prin prezentarea denaturată a naturii juridice a actelor prin care s-a dispus ca eu să exercit această funcţie şi ignorarea prevederilor legale referitoare la profesia pe care o am, cea de manager public, s-a perimis comiterea unui abuz. Este adevărat că nu am fost eliberat din funcţie pentru motive imputabile, pretinsa problemă fiind doar de natură tehnică, însă trebuie ştiut că această schimbare din funcţie a fost determinată prin mijloace neprincipiale", adaugă Sorin Dumitraşcu, care îşi argumentează punctul de vedere cu o serie de acte normative referitoare la exercitarea funcţiei deţinute ca atribuţie a managerului public şi crearea statutului special al funcţionarului public denumit manager public.

Fostul director adjunct al ANP adaugă că nu a fost numit în funcţia de conducere nici măcar cu titlu temporar şi că această situaţie este atipică, dată de profesia pe care o are, însă perfect legală, dân exemple similare de manageri publici din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Economiei şi Finanţelor - Direcţia Vamală Bucureşti.

"Cunosc, deşi nu am fost vreodată informat oficial, că se vehiculează o serie de acuzaţii referitoare la situaţia mea profesională şi alte aspecte conexe. Unele au făcut obiectul unor verificări, însă niciuna dintre acestea nu au fost confirmate. Dacă însă ministrul Justiţiei sau cei care au determinat această decizie din partea dânsului, ştiu de anumite nereguli şi cred sincer că nu sunt simple pretexte, îi invit să le facă cunoscute şi eventual să solicite declanşarea procedurii disciplinare.

Înţeleg că atunci când se schimbă eşalonul politic la conducerea unei instituţii există tentaţia pentru aceştia de a-şi schimba colaboratorii şi nu am o problemă cu asta. Mi-aş fi dorit însă ca această măsură să fi fost una normală, fără a se uzita de astfel de pretexte", conchide Sorin Dumitraşcu.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în 3 mai, detaşarea prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Iaşi Gheorghe Şpaiuc la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, detaşarea fiind aprobată pentru o perioadă de trei ani.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor este condusă de procurorul Alexandru Şerban, iar ca adjunct figurează doar judecătoarea Silvia Cerbu, fotografia şi datele despre Sorin Dumitraşcu fiind şterse de pe site-ului ANP.


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici