Fostul premier francez Dominique de Villepin, deferit justiţiei în cazul Clearstream

Fostul premier francez Dominique de Villepin va fi deferit justiţiei în cazul Clearstream, fiind acuzat că a fost implicat în defăimarea actualului preşedinte Nicolas Sarkozy.

18 afișări
Imaginea articolului Fostul premier francez Dominique de Villepin, deferit justiţiei în cazul Clearstream

Fostu premier francez Dominique de Villepin, deferit justiţiei în cazul Clearstream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Judecătorii Jean-Marie d'Huy şi Henri Pons au semnat marţi seara o ordonanţă pentru trimiterea lui de Villepin în faţa unui tribunal corecţional, pentru "complicitate la denunţare calomnioasă".

Decizia pune capăt unei anchete care a durat patru ani, într-un dosar devenit afacere de stat şi punct culminant al confruntării dintre Dominique de Villepin şi Nicolas Sarkozy, ambii membri ai Guvernului în timpul mandatului prezidenţial al lui Jacques Chirac.

Procesul urmează să înceapă în 2009.

De Villepin este bănuit că a fost implicat într-o campanie de destabilizare a lui Sarkozy, contracandidatul său la alegerile prezidenţiale din 2007, pe care l-a acuzat că ar deţine conturi ilegale la compania luxemburgheză Clearstream. În perioada mai - octombrie 2004, justiţia a primit mai multe scrisori anonime, care conţineau copii false ale unor extrase de cont.

La jumătatea anului 2004, judecătorul Van Ruymbeke a primit o listă cu conturi ilegale deţinute de mai multe personalităţi, care ar fi beneficiat şi de comisioane ilegale pentru vânzarea, în 1991, a unor fregate către Taiwan. Printre cei acuzaţi se număra şi Sarkozy.

De Villepin, în vârstă de 55 de ani, a apreciat, marţi seara, că "nimic nu justifică această decizie". "De-a lungul anchetei, adevărul faptelor şi al dreptului au fost deturnate în beneficiul unei singure părţi civile, care este astăzi şi preşedintele Republicii", a afirmat fostul premier, într-un comunicat dat publicităţii marţi seara.

De Villepin a fost secretar general al Preşedinţiei franceze între 1995 şi 2002, ulterior devenind ministru de Externe, poziţie în care a prezentat, în februarie 2003, la ONU, refuzul Franţei de a participa la războiul din Irak. În 2004, a fost numit în funcţia de ministru de Interne şi a preluat postul de prim-ministru după un an, după respingerea, prin referendum, a Tratatului constituţional european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici