FOTOGRAFIA pe care IKEA a şters-o pentru a evita un conflict politic

Compania suedeză IKEA a şters de pe site-ul din Rusia o imagine care ar fi putut fi interpretată politic.

23362 afișări
Imaginea articolului FOTOGRAFIA pe care IKEA a şters-o pentru a evita un conflict politic

FOTOGRAFIA pe care IKEA a şters-o pentru a evita un conflict politic (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

IKEA a şters de pe site-ul reprezentanţei din Rusia o fotografie cu patru tineri cu măşti pe faţă, care ar fi putut fi considerată un gest de sprijin din partea producătorului suedez de mobilă faţă de grupul punk rus Pussy Riot.

"IKEA este o companie producătoare de mobilier pentru casă şi o asociaţie comercială", a spus, luni, purtătorul de cuvânt al IKEA, Josefin Thorell, pentru Wall Street Journal. "Suntem independenţi atât din punct de vedere politic, cât şi religios, iar site-ul nostru nu poate fi folosit ca platformă pentru campanii politice sau religioase."

Compania a retras reclama de pe site vineri.

Fotografia respectivă înfăţişa patru tineri aşezaţi pe nişte piese de mobilă ale companiei suedeze care aveau pe faţă măşti de acelaşi tip cu cele purtate de cele trei membre ale grupului punk Pussy Riot. Tinerele rusoaice au fost condamnate în august la doi ani de închisoare într-un dosar de huliganism grav, după ce în februarie au organizat un concert anti-Putin în catedrala principală din Moscova .

Fotografia ştearsă făcea parte dintr-o campanie rusă de marketing bazată pe o competiţie fotografică în centrele comerciale MEGA din Rusia, care primesc aproximativ 200 de milioane de vizitatori pe an. IKEA, care operează în centrele comerciale prin 14 reprezentanţe, a participat la competiţie timp de trei ani.

Numită "Faţa de pe copertă" ("Face of the Cover"), competiţia încurajează vizitatorii centrelor MEGA să se lase fotografiaţi în faţa unei coperţi de catalog IKEA. Clienţii votează apoi pentru cea mai bună fotografie, urmând ca aceasta să fie inclusă în campaniile de advertising şi marketing ale gigantului suedez.

Anul acesta, câştigătoare a fost fotografia cu cei patru oameni care purtau măşti. IKEA a încercat de mult să evite controverse publice, iar condamnarea grupului Pussy Riot a fost subiect pentru dezbateri încinse în jurul lumii şi în Rusia, o piaţă vastă pentru compania suedeză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici