Franţa a identificat cinci filiere implicate în scandalul cărnii de cal

Guvernul francez a identificat în total cinci circuite care au dus la includerea cărnii de cal în produsele preparate din Franţa, etichetate ca fiind de vită, a anunţat marţi ministrul delegat al Consumului Benoit Hamon.

1288 afișări
Imaginea articolului Franţa a identificat cinci filiere implicate în scandalul cărnii de cal

Franţa a identificat în total cinci filiere implicate în scandalul cărnii de cal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe lângă filiera companiei Spanghero, de la care a pornit scandalul, "am identificat patru noi circuite, este posibil să existe şi altele", a anunţat Hamon în cadrul unei conferinţe de presă în Parlamentul european de la Strasburg.

Acesta a precizat că serviciile sale nu dispun de niciun element pentru a suspecta companiile vizate de aceste noi patru circuite că şi-au înşelat intenţionat consumatorii. Acestea ar putea să fie şi ele "victime" ale furnizorilor de carne.

Două dintre aceste filiere vizează companii care au anunţat deja că au detectat carne de cal în produsele lor: este vorba de fabricantul conservelor de carne de vită Covi şi Gel Apes, furnizor al mărcilor William Saurin şi Panzani, a precizat Hamon.

În alte două cazuri, prezenţa cărnii de cal este marginală, a adăugat acesta.

Ministrul a mai declarat că testele ADN practice pe eşantioanele din produsele preparate prelevate din magazine au dezvăluit iniţial o puternică prezenţă a cărnii de cal (în nouă teste din zece), însă că la a doua testare această rată a scăzut puternic (din cele 40 de teste ale seriei a doua, doar două conţineau carne de cal).

"Cu cât facem mai multe teste, cu atât găsim mai puţină carne de cal, este încurajant", a comentat Hamon.

Atunci când scandalul cărnii de cal din alimentele preparate prezentate ca fiind de vită a izbucnit, principala filieră descoperită trecea pe la un comerciant din Olanda, pentru a se încheia cu Spanghero.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici