Franţa a ridicat la "moderat" nivelul de alertă pentru gripa aviară

Franţa a decis joi să ridice la "moderat" nivelul alertei de gripă aviară pe teritorul său, ceea ce implică o consolidare a măsurilor de supraveghere de către fermieri.

85 afișări
Imaginea articolului Franţa a ridicat la "moderat" nivelul de alertă pentru gripa aviară

Franţa a ridicat la "moderat" nivelul de alertă pentru gripa aviară (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Această decizie intervine după avertismentul Fondului ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) privind o nouă tulpină de gripă aviară de tip H5N8 potenţial "devastatoare" pentru fermele de păsări.

Această nouă tulpină afectează deja trei ţări europene, şi anume Germania, Olanda şi Marea Britanie.

Ministerul francez al Agriculturii "a luat decizia să ridice nivelul de risc de gripă aviară şi să-l catalogheze moderat în Franţa", anunţă instituţia într-un comunicat.

Acest nivel de alertă impune "consolidarea măsurilor de biosecuritate în domeniul hrănirii păsărilor" şi o "supraveghere sporită de către fermieri a semnelor clinice ale bolii".

Obiectivul este "împiedicarea accesului la mâncare şi apă al păsărilor sălbatice" şi "evitarea contactelor directe şi indirecte cu avifauna", precizează ministerul, dat fiind că este cunoscut faptul că lebede migratoare au introdus virusul pe continent.

În zonele cu cel mai mare risc, "măsuri specifice de protecţie a fermelor vor fi aplicate", constând într-o "interdicţie a comasării păsărilor" sau instalarea unor "plase de protecţie" pentru prevenirea oricărui contact direct sau indirect cu păsări sălbatice, precizează ministerul.

În Franţa există şase nivele de alertă - neglijabil 1, neglijabil 2, slab, moderat, important şi maxim.

Este pentru prima oară când Guvernul impune acest nivel de alertă din 2008. Criza precedentă - provocată de gripa H5N1 - pe teritoriul francez a avut loc în 2006.

Însă, pentru moment niciun caz nu a fost detectat în Franţa, a dat asigurări pentru AFP un purtător de cuvânt al ministrului Agriculturii Stéphane Le Foll.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici