Franţa, afectată de numeroase greve

Franţa se confruntă cu numeroase greve marţi, mai multe sectoare de activitate fiind practic blocate şi sindicatele din alte domenii anunţând mişcări de protest şi pentru zilele următoare.

5 afișări
Imaginea articolului Franţa, afectată de numeroase greve

Franţa, afectată de numeroase greve

TRANSPORTURI. Serviciile feroviare naţionale şi transportul public din Paris sunt perturbate pentru a şaptea zi consecutiv, din cauza unui protest faţă de intenţiile guvernului de a renunţa la beneficiile pentru pensionarea anticipată. SNCF, compania feroviară controlată de stat, a anunţat că marţi vor circula numai 330 dintre cele 700 de trenuri rapide. La Paris, vor circula una din patru sau cinci garnituri de metrou şi 40 la sută din autobuze.

ENERGIE. CGT, principalul sindicat din domeniul energetic, a declanşat luni, la ora 20.00 GMT (22.00, ora României), o grevă de 24 de ore, care afectează şi centralele nucleare. Şi sectorul energetic din Franţa este afectat de reforma pensiilor.

EDUCAŢIE, SECTORUL PUBLIC. Sindicatele au făcut apel la o grevă de 24 de ore, în semn de protest faţă de planurile guvernului de a reduce numărul locurilor de muncă în sectorul public, prin decizia de a nu mai ocupa locurile rămase vacante în urma pensionării unora dintre angajaţi. Activitatea şcolilor, a administraţiilor financiare, a spitalelor, administraţiilor publice şi a companiei France Telecom sunt afectate de grevă. Cele două aeroporturi din Paris şi cel din Marsilia înregistrează întârzieri şi au anulat o serie de zboruri după ce şi controlorii de trafic aerian au votat în favoarea unei greve de 24 de ore.

UNIVERSITĂŢI. Studenţii protestează încă de la începutul lunii noiembrie faţă de o reformă care acordă autonomie sporită universităţilor. Mai mult de 20 dintre cele 85 de universităţi franceze sunt blocate de protestatari. Elevii din patru licee li s-au alăturat studenţilor în cursul zilei de luni, iar protestele s-ar putea extinde. Liderii studenţilor le-au cerut acestora să se alăture marşurilor organizate de funcţionarii publici.

PRESĂ. Ziarele franceze nu au putut fi cumpărate de la chioşcuri marţi, din cauza unei greve de o zi a distribuitorilor, nemulţumiţi de faptul că reforma sectorului lor de activitate va duce la desfiinţarea unor locuri de muncă.

TUTUN. Operatorii cafenelelor care vând ţigări şi tutun intenţionează să organizeze miercuri o demonstraţie, pentru a protesta faţă de legile împotriva fumatului care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie.

JUSTIŢIE. Avocaţii şi oficialii din sistemul judiciar intenţionează să protesteze, în data de 29 noiembrie, faţă de planurile de reformă care vor avea ca rezultat reducerea numărului tribunalelor locale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici