Franţa revine cu clarificări după declaraţiile controversate ale lui Macron: Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilită

Franţa nu este dispusă să facă concesii Rusiei şi doreşte ca Ucraina să câştige războiul împotriva forţelor invadatoare ale Moscovei, cu integritatea sa teritorială restabilită, a declarat vineri un oficial prezidenţial francez, în timp ce Parisul încearcă să calmeze îngrijorările legate de poziţia sa în conflict.

13803 afișări
Imaginea articolului Franţa revine cu clarificări după declaraţiile controversate ale lui Macron: Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilită

Preşedintele Emmanuel Macron a fost criticat de Ucraina şi de aliaţii din estul Europei după ce sâmbătă au fost publicate interviuri în care acesta spunea că este vital să nu "umilească" Rusia, astfel încât, atunci când luptele se vor încheia, să existe o soluţie diplomatică, conform Reuters.

"Aşa cum a spus preşedintele, ne dorim o victorie ucraineană. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilită", a declarat oficialul reporterilor, întrebat despre comentariile de umilire ale lui Macron.

Macron a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin în mod regulat de la invazia din 24 februarie, în cadrul eforturilor de a obţine o încetare a focului şi de a începe o negociere credibilă între Kiev şi Moscova, deşi nu a avut niciun succes tangibil în acest sens.

"Nu există niciun spirit de concesie faţă de Putin sau faţă de Rusia în ceea ce spune preşedintele, Când îi vorbeşte direct, nu este vorba de compromis, ci de a spune cum vedem noi lucrurile."

Oficialul a apărat poziţia lui Macron repetând că va trebui să existe o soluţie negociată la război şi susţinând că comentariile preşedintelui nu au fost întotdeauna luate în considerare pe deplin. Parisul, a spus el, a fost un susţinător cheie al sancţiunilor şi a oferit un sprijin militar puternic Ucrainei.

Unii parteneri estici şi baltici din Europa consideră că Macron menţine un dialog deschis cu Putin ca subminând eforturile de a-l împinge pe Putin la masa negocierilor.

Pe fondul acestei stări de rău, Macron se va deplasa în România şi Republica Moldova pe 14-15 iunie pentru a arăta sprijinul Parisului pentru două dintre ţările cele mai expuse la evenimentele din Ucraina.

Franţa are aproximativ 500 de soldaţi pe teren şi a desfăşurat un sistem de rachete sol-aer ca parte a unui grup de luptă NATO pe care îl conduce în România. Oficialul a declarat că Macron îşi va vizita trupele pentru a sublinia angajamentul Parisului faţă de alianţă.

Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi sprijin politic simbolic, aşa cum au făcut alţi lideri UE şi cum a dorit Ucraina. Oficialul prezidenţial nu a exclus o vizită a lui Macron.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici