Franţa şi SUA, în dezacord privind aderarea Turciei la UE

Franţa şi Statele Unite şi-au afişat, din nou, sâmbătă, dezacordul cu privire la eventuala integrare a Turciei la Uniunea Europeană, perspectivă încurajată de Barack Obama, dar respinsă de Nicolas Sarkozy.

38 afișări
Imaginea articolului Franţa şi SUA, în dezacord privind aderarea Turciei la UE

Franţa şi SUA, în dezacord privind aderarea Turciei la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem de acord asupra obiectivului (...) ca Turcia să joace pe deplin rolul de pod între Orient şi Occident", a declarat preşedintele francez, într-o conferinţă de presă comună cu omologul american, înainte de sărbătorirea celei de-a 65-a aniversări a Debarcării Aliaţilor în Normandia.

"Diferenţa apare în ceea ce priveşte modalităţile. Poziţia tradiţională a Statelor Unite este de susţinere a integrării" în UE, în timp ce punctul de vedere al Franţei nu sprijină aderarea Turciei la Uniune, a adăugat el.

Preşedintele american a recunoscut că Statele Unite, "care nu sunt membre ale Uniunii Europene", nu pot să "dicteze criteriile care se aplică pentru aderarea la UE", dar consideră că integrarea Turciei ar fi importantă, deoarece aceasta este "un aliat extrem de important în cadrul NATO".

"Ceea ce doresc Statele Unite este încurajarea discuţiilor, a procesului care ar permite Turciei să fie sigură de legăturile sale de prietenie cu Franţa, Statele Unite, cu Europa în ansamblu", a precizat Barack Obama.

El a arătat că Nicolas Sarkozy "susţine foarte puternic activitatea pe care Turcia o depune în cadrul NATO" şi "este interesat de o integrare economică mai profundă". "Trebuie să transmitem musulmanilor din întreaga lume mesajul că dorim ca ei să fie parte a unei comunităţi mondiale paşnice, prospere, integrate pe plan economic şi care să se dezvolte prin integrarea tuturor, nu doar a unora", a spus preşedintele american.

Nicolas Sarkozy a reamintit că a propus ca "Europa, Rusia şi Turcia" să reflecteze "la crearea unui spaţiu economic şi de securitate comun". Între Franţa şi Statele Unite "există diferenţe cu privire la modalităţi, nu există o diferenţă cu privire la obiectiv", care constă în "a transforma Turcia într-un element de legătură între Orient şi Occident", a insistat el.

"I-am spus preşedintelui Obama că pentru mine este foarte important ca Europa să aibă frontiere, pentru că Europa este un element de stabilizare al lumii pe care nu pot să-l las să se distrugă", a spus Sarkozy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici