Franţa, sub teroare. Trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac cu cuţitul într-o biserică din Nisa. Incidente în Lyon şi Avignon. AFP: Atacatorul este un tunisian ce a ajuns în Europa în luna septembrie

  • Un bărbat a atacat cu cuţitul mai multe persoane, joi dimineaţa, într-o biserică din Nisa.
  • Incidente şi în Lyon şi Avignon.
  • Trei persoane au murit iar mai multe sunt rănite
  • "Este vorba de un nou atac islamist. Trebuie să fie foarte clar: a fost atacată întreaga Franţă", a afirmat Emmanuel Macron la Nisa, conform cotidianului Le Figaro.
11069 afișări
UPDATE AFP: Atacatorul este un tunisian ce a ajuns în Europa în luna septembrie 
 
Atacatorul care a ucis trei persoane în bazilica Notre-Dame din Nisa, este un tunisian de 21 de ani care a ajuns în Europa prin Insula Lampedusa la sfârşitul lunii septembrie şi în Franţa la începutul lunii octombrie, potrivit unor surse ale Agenţiei Franceze de Presă.

Acest bărbat, potrivit unei „surse locale apropiate dosarului”, se numeşte Brahim A. A ajuns în Insula Lampedusa la sfârşitul lunii septembrie, unde fusese pus în carantină de către autorităţile italiene înainte de a fi vizat.

 
UPDATE 17.05 Declaraţii Emmanuel Macron
 
Întreaga Franţă a fost vizată în "atacul terorist islamist" comis la Nisa, a declarat, joi seară, preşedintele Emmanuel Macron, venit la locul atentatului pentru a exprima solidaritate cu victimele şi apropiaţii acestora.

"Este vorba de un nou atac islamist. Trebuie să fie foarte clar: a fost atacată întreaga Franţă", a afirmat Emmanuel Macron la Nisa, conform cotidianului Le Figaro.

"Suntem atacaţi din cauza valorilor noastre, din cauza gustului libertăţii, din cauza posibilităţii libertăţii de credinţă. Nu vom ceda deloc", a declarat Emmanuel Macron.

"După asasinarea părintelui Hamel în vara anului 2016, catolicii sunt atacaţi şi ameninţaţi încă o dată în ţara noastră. Transmit susţinerea întregii naţiuni pentru catolicii din Franţa şi de oriunde. Întreaga naţiune este alături de ei şi va fi alături, astfel încât religia să fie exercitată în continuare liber în ţara noastră", a subliniat Macron.

Preşedintele Franţei a precizat că va suplimenta de la 3.000 la 7.000 numărul militarilor care participă la operaţiunea de menţinere a ordinii publice Sentinelle.

Un militant islamist înarmat cu un cuţit a ucis trei persoane şi a rănit numeroase altele, joi dimineaţă, în incinta şi în jurul Catedralei Notre-Dame din oraşul Nisa. Agresorul a fost imobilizat şi arestat.

 
UPDATE 16:00
 
Un bărbat cunoscut de serviciile de informaţii şi înarmat cu un cuţit a fost arestat la Lyon. Văzut lângă o staţie de tramvai din arondismentul 2 al oraşului, individul avea un cuţit şi era îmbrăcat într- o jachetă militară. După mai multe apelur, poliţia a ajuns la faţa locului şi l-a arestat., potrivit Le Progrès de Lyon.

Conform informaţiilor Le Figaro, acesta este un cetăţean afgan născut în 1994, cunoscut de serviciile de informaţii şi a cărui arestare a evitat aparent o nouă tragedie.

Franţa este din nou lovită de terorism. După patru ani, Nisa revine teatrul unui atac terrorist la catedrala Notre Dame. Un bărbat a decapitat două personae chiar în biserică, iar a treia a fost rănită mortal. În timp ce autorităţile franceze erau cu ochii pe Nisa, la Avignon, un alt terrorist înarmat a fost împuşcat mortal de poliţie. În ultimile săptămâni Franţa şi preşedintele Emmanuel Macron este ţinta unui val de nemulţumiri în ţările musulmane după decapitarea profesorului Samuel Paty.
 
UPDATE 13:00 
 
Un nou atac în Franţa, la doar două ore de cel de la catedrala din Nisa. În Avignon, un om a fost împuşcat după ce a atacat mai mulţi poliţişti, pe stradă. 
 
Un bărbat a fost împuşcat mortal la Avignon de către ofiţeri de poliţie. El ar fi atacat oficialii pe stradă, informează Europe 1
 
Potrivit Europe 1, atacatorul a strigat „Allah Akbar” şi i-a ameninţat pe poliţişti cu un cuţit. Aceştia l-au împuşcat. Suspectul a decedat in urma rănilor sale. O anchetă este deschisă în acest caz.  
 
UPDATE 11:35 
 
Trei oameni au fost ucişi şi mai mulţi sunt răniţi. O sursă din poliţie a precizat că o femeie a fost decapitată.

Departamentul anti-terorist al procuraturii a anunţat că investighează atacul.

Atacul a început la 9:00. Ulterior, poliţiştii au înconjurat zona, au împuşcat şi arestat atacatorul.  Acesta intrase într-o biserică din Nisa, tocmai când începuse slujba. 
 
Primarul oraşului a scris, pe Twitter că se află la faţa locului, alături de poliţie. „Confirm că totul sugerează că ar fi vorba despre un atac terorist la biserica Notre Dame din Nisa”. 
 
 
Încă un atac în Franţa, în urma căruia două persoane au decedat, informează Reuters. Primarul Christian Estrosi a precizat că atacul a avut loc în apropierea catedralei Notre Dame. 
 
Atacatorul a fost identificat şi reţinut de către poliţişti.  Încă nu se cunosc motivele atacului sau dacă există vreo legătură între cel de azi şi uciderea profesorului de Cultură Civică. 
 
 
 
Franţa este încă în doliu după ce un profesor, Samuel Paty, a fost decapitat de către un tânăr cecen. Ucigaşul a vrut să-l pedepsească pe dascăl pentru că ar fi arătat copiilor, la ore, caricaturi cu profetul Mahomed. 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici