Frattini crede că nazismul şi fascismul reprezintă "un rău absolut" în istorie

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a apreciat, marţi, la întâlnirea cu omologul său german, că "nazismul şi fascismul reprezintă un rău absolut" în istoria celor două ţări.

77 afișări
Imaginea articolului Frattini crede că nazismul şi fascismul reprezintă "un rău absolut" în istorie

Frattini crede că nazismul şi fascismul reprezintă "un rău absolut" în istorie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nazismul şi fascismul reprezintă răul absolut în istoria noastră. Numai dacă spunem totul despre trecutul nostru ne putem apăra viitorul", a afirmat Franco Frattini, în cursul întâlnirii avute cu Frank Walter Steinmeier, alături de care a participat la o ceremonie organizată la Risiera di San Sabba, fost lagăr de concentrare aflat în apropiere de Trieste.

"Italia şi Germania pot aborda viitorul într-un spirit de cooperare, împărtăşind idealurile reconcilierii, solidarităţii şi integrării, care se află la baza Uniunii Europene", a adăugat Frattini, apreciind că ambele ţări "trebuie să-i înveţe pe tineri ce a însemnat tragedia nazismului şi a fascismului".

"Aici, unde ne aflăm astăzi, au fost asasinate între 3.000 şi 5.000 de persoane. Evrei, deţinuţi politici (...), militari. Gândurile noastre se îndreaptă către ei astăzi", a declarat, la rândul său, Steinmeier.

"Aceste evenimente teribile, petrecute în numele Germaniei, fac parte din istoria noastră comună", a adăugat el.

"De aceea vreau să evoc astăzi suferinţa celor circa 600.000 de prizonieri militari italieni - condiţiile de transport care nu pot fi descrise, deseori mortale, internarea lor, foamea, frigul, munca forţată", a mai spus Steinmeier.

Ceremonia a avut loc în timpul summitului italiano-german care se desfăşoară la Trieste, cu participarea cancelarului german Angela Merkel şi a premierului italian, Silvio Berlusconi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici