Frontul Naţional francez este "un partid fascist", consideră ministrul german Wolfgang Schäuble

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble a apreciat, marţi, că Frontul Naţional, câştigătorul alegerilor europene în Franţa, este un "partid fascist".

173 afișări
Imaginea articolului Frontul Naţional francez este "un partid fascist", consideră ministrul german Wolfgang Schäuble

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Votul francez de duminică "nu a fost pentru un partid de dreapta, ci pentru un partid fascist", a declarat ministrul german, într-o dezbatere pe tema Europei organizată la Berlin. Şi "pentru toată lumea din Europa, nu doar pentru prietenii noştri francezi", este o trezire dură la realitate, a adăugat ministrul conservator.

"Este un semnal pentru toată Europa", a mai afirmat ministrul german de Finanţe, care a apreciat că absenteismul imens din anumite ţări din Europa de Est, printre care Slovacia (87 la sută), reprezintă "o ruşine".

În legătură cu situaţia Franţei, "am putea spune că avem încredere în Franţa, că suntem cei mai buni prieteni, dar acest lucru ar avea un efect contrar", a declarat Schäuble. El a menţionat că de duminică, după anunţarea rezultatelor la alegerile europene, a avut "numeroase discuţii cu colegii, cu prietenii din Franţa, pentru a vedea ce se poate face".

"Când am citit că doar 39 la sută dintre francezi doresc ca Franţa să rămână în UE... procentul este, fără îndoială, mai ridicat în Marea Britanie", a afirmat oficialul german.

"Convingerea mea este că trebuie să construim o Europă mai bună", a insistat Schäuble, european convins, francofon şi francofil.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat luni drept "regretabilă" ascensiunea partidelor populiste în Europa. Frontul Naţional s-a situat pe primul loc la alegerile europene, cu 24,85 la sută, devansând partidul de dreapta UMP (20,80 la sută) şi Partidul Socialist (13,98 la sută).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici