FT: NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic

Europa dispune doar de o fracţiune din capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja flancul estic, ceea ce scoate în evidenţă amploarea vulnerabilităţilor continentului, confom calculelor interne ale NATO, citate de Financial Times.

Urmărește
3320 afișări
Imaginea articolului FT: NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic

FT: NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic

Potrivit unor persoane familiare cu planurile confidenţiale de apărare întocmite în 2023, statele NATO sunt capabile să furnizeze mai puţin de 5% din capacităţile de apărare aeriană considerate necesare pentru a-şi proteja membrii din zona flancului estic – din Europa Centrală şi de Est – împotriva unui atac la scară largă.

Un diplomat de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice a declarat că abilitatea de a se apăra împotriva rachetelor şi atacurilor aeriene a fost „o parte importantă a planului de apărare a Europei de Est împotriva invaziei”, adăugând: „Iar în momentul de faţă, nu avem acest lucru”.

Miniştrii de externe ai NATO se vor reuni joi la Praga pentru două zile de discuţii, menite să pregătească summitul liderilor alianţei care se va desfăşura în iulie la Washington. Întărirea apărării europene va fi un subiect central, scrie Financial Times.

Unii lideri europeni şi oficiali militari au declarat că Rusia ar putea avea capacitatea de a ataca un stat membru NATO până la sfârşitul deceniului.

Întrucât forţele ruseşti au început să folosească rachete, drone şi „bombe de alunecare” extrem de distructive din epoca sovietică în Ucraina, membrii NATO au făcut eforturi pentru a spori cheltuielile de apărare după decenii de reduceri ale bugetului militar.

„[Apărarea aeriană] este una dintre cele mai mari găuri pe care le avem”, a declarat un al doilea diplomat NATO, potrivit sursei citate. „Nu putem nega acest lucru”.

În ultimele luni, statele europene membre NATO au eşuat în a furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare aeriană, iar acest lucru a subliniat stocurile limitate ale continentului de sisteme costisitoare şi lent de fabricat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici