Fukushima, LA UN AN după dezastru. Cum arată acum CENTRALA NUCLEARĂ din Japonia - VIDEO

Pentru a doua oară de la dezastrul nuclear din 11 martie, centrala nucleară de la Fukushima a fost deschisă pentru o vizită a jurnaliştilor.

1874 afișări
Imaginea articolului Fukushima, LA UN AN după dezastru. Cum arată acum CENTRALA NUCLEARĂ din Japonia - VIDEO

Fukushima, la un an după dezastru. Cum arată acum centrala nucleară din Japonia

Jurnaliştii au fost supravegheaţi de muncitori ai companiei japoneze Tokyo Electric Power (Tepco) în vizita care a avut ca scop observarea modului în care progresează lucrările la Fukushima, locul care a marcat cel mai mare dezastru nuclear de la Cernobîl, acum 25 de ani.

Reporterii au avut ocazia să coboare din autobuzul cu care au vizitat Fukushima o singură dată, scrie telegraph.co.uk.

Pe tot parcursul vizitei, jurnaliştii au purtat costume de protecţie, mănuşi cu două straturi, protecţii de plastic pentru încălţăminte şi plase pentru păr. De asemenea, toţi au avut măşti pentru respiraţie şi detectoare de radiaţii.

Takeshi Takahashi, preşedintele centralei din Daiichi, şi-a cerut scuze încă o dată celor care au trebuit să-şi părăsească locuinţele pentru a evita expunerea la radiaţii.

"Ne pare foarte rău pentru neplăcerile pe care le-am creat cu accidentul. Curând se va împlini un an de la accident şi cel mai rău lucru este că nu am putut evacua localnicii din casele lor şi toată ţara s-a temut de radiaţii”, a spus Takahashi.

El a mai precizat că accidentul de la Fukushima este diferit de alte catastrofe nucleare: "Deşi au mai avut loc accidente nucleare la Three Miles şi Cernobîl, situaţia de aici a fost unică pentru că este foarte greu să extragi combustibil nuclear din reactoare. Guvernul a înţeles şi el dificultăţile şi a lansat recent un proiect de cercetare pentru a găsi metodele tehnice de a rezolva această problemă. Cum reactoarele sunt în condiţii stabile nu ar trebui să ne grăbim să riscăm ceva acum”, a adăugat Takahashi.

În decembrie, guvernul japonez a anunţat un plan pentru dezafectarea centralei nucleare şi a menţionat că va dura între două-trei decenii pentru dezafectarea completă a centralei nucleare.

La 11 martie 2011, un tsunami uriaş, provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9 în apropierea coastelor din nord-estul Japoniei, a inundat centrala de la Fukushima, provocând cea mai gravă catastrofă nucleară din ultimii 25 de ani. Cutremurul şi tsunami-ul au provocat moartea sau dispariţia a aproape 20.000 de oameni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici