Funcţionează săptămâna de lucru de 4 zile în Marea Britanie? Rezultatele după un an

  • Zeci de companii din Marea Britanie au testat timp de un an săptămâna de lucru de 4 zile.
  • Rezultatele sunt încurajatoare.
  • 89% dintre companii au păstrat modelul şi după un an.
  • Toţi managerii chestionaţi au spus că săptămâna de 4 zile a avut un impact pozitiv asupra companiei.
1419 afișări
Imaginea articolului Funcţionează săptămâna de lucru de 4 zile în Marea Britanie? Rezultatele după un an

Funcţionează săptămâna de lucru de 4 zile în Marea Britanie? Rezultatele după un an

La un an după ce 61 de companii din Marea Britanie au ales să participe la un studiu pilot privind săptămâna de patru zile, 89% dintre acestea au continuat să menţină această structură.

Mai multă eficienţă, angajaţi mai fericiţi şi mai puţină rotaţie s-au numărat printre rezultatele pozitive.

Renunţând la modelul standard al săptămânii de lucru de cinci zile, organizaţiile participante au fost de acord să finalizeze 100% din volumul obişnuit de muncă în 80% din timpul lucrat - fără nicio reducere a salariului. După un an, 51% dintre companii au decis să adopte permanent săptămâna de lucru de patru zile, iar 89% au decis să continue această structură pe parcursul anului.

Într-un sondaj citat de ABC News, 100% din manageri au declarat că săptămâna de patru zile a avut un impact "pozitiv" sau "foarte pozitiv".

82% dintre companii au raportat un impact pozitiv asupra bunăstării personalului. 50% au văzut efecte pozitive asupra reducerii fluctuaţiei personalului, iar 32% au spus că politica le-a îmbunătăţit în mod vizibil recrutarea.

„Îmbunătăţirile în ceea ce priveşte sănătatea fizică şi mentală, echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată şi satisfacţia generală în viaţă, precum şi scăderi în ce priveşte epuizarea, constatate la sfârşitul proiectului pilot iniţial, s-au menţinut după un an", au declarat cercetătorii.

Săptămâna de lucru de 4 zile nu este un concept nou la nivel internaţional

La nivel internaţional, săptămâna de lucru de patru zile a devenit o cerinţă cheie în unele negocieri sindicale din ţări precum Statele Unite, Germania şi Italia.

Spania, Islanda şi Africa de Sud se numără printre ţările care au pus în aplicare o săptămână de lucru de patru zile pentru anumite companii şi lucrători.

În noiembrie 2023, Belgia a impus o lege care obligă angajatorii să ofere angajaţilor cu normă întreagă dreptul de a cere o săptămână de lucru de patru zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici