Furnizori din România, implicaţi în producţia detectoarelor necorespunzătoare livrate în Irak

Dispozitivele pentru detectarea bombelor livrate în Irak de compania britanică ATSC - al cărei director a fost arestat pentru fraudă - erau produse, la un preţ de 250 de dolari, de furnizori din Marea Britanie şi România, a declarat un asociat al firmei, citat de New York Times.

17 afișări

Directorul companiei, Jim McCormick, în vârstă de 53 de ani, a fost arestat vineri în Marea Britanie, fiind acuzat că a exportat în Irak dispozitive pentru detectarea bombelor care funcţionau necorespunzător.

Un asociat al ATSC a declarat, sub acoperirea anonimatului, că echipamentele erau produse de furnizori din România şi Marea Britanie, dar "toată lumea de la ATSC ştia că nu se află nimic în interiorul" dispozitivelor ADE 651, afirmă New York Times.

Autorităţile irakiene au anunţat că vor declanşa o anchetă, pentru a stabili de ce Guvernul a plătit cel puţin 85 de milioane de dolari companiei britanice pentru a achiziţiona 800 de detectoare.

"Testele au demonstrat că tehnologia folosită pentru ADE 651 şi alte echipamente similare nu este adecvată pentru detectarea bombelor", informează Departamentul britanic pentru Afaceri şi Inovaţie, care precizează că a restricţionat exportul acestora. ATSC susţine că vinde detectoarele în 20 de ţări în curs de dezvoltare.

Conform auditorilor irakieni, Guvernul de la Bagdad a plătit între 40.000 şi 60.000 de dolari pentru fiecare detector, deşi ATSC le comercializează la un preţ de 16.000 de dolari, conform New York Times. Restul sumei ar fi trebuit utilizat pentru pregătirea personalului, piese de schimb şi autorizaţii.

La scurt timp după arestarea directorului ATSC, BBC a relatat că a cerut un test de laborator asupra detectorului, în urma analizei stabilindu-se că acesta conţinea numai un dispozitiv de tipul celor folosite pentru a preveni furturile din magazine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici