Gabriel Stati, urmărit penal din cauza "relaţiei ostile" a lui Voronin cu familia sa

Demararea urmăririi penale împotriva omului de afaceri moldovean Gabriel Stati "are la bază relaţia ostilă a preşedintelui Vladimir Voronin cu familia Stati", a declarat avocatul acestuia, Vitalie Nagacevschi, citat de Infotag în pagina electronică.

94 afișări
Imaginea articolului Gabriel Stati, urmărit penal din cauza "relaţiei ostile" a lui Voronin cu familia sa

Gabriel Stati, urmărit penal din cauza "relaţiei ostile" a lui Voronin cu familia sa

Potrivit lui Nagacevschi, toate acuzaţiile aduse lui Gabriel Stati şi lui Aurel Marinescu privind uzurparea puterii de stat şi organizarea protestelor sunt aberante.

"Nu există nici o dovadă, nici măcar o fotografie în care s-ar vedea că Gabriel Stati ar fi fost prezent la acţiunile de protest ce au avut loc în Chişinău la 6-7 aprilie. Este clar că este o comandă politica, or, toţi ştim relaţia lui Voronin faţa de familia Stati şi scrisorile pe care le-a scris, inclusiv preşedintelui Kazahstanului, în care învinuia această familie că speculează pe relaţia dintre cele două ţări doar pentru interese personale", a declarat Nagacevschi.

Avocatul a precizat că reţinerea şi expulzarea lui Gabriel Stati şi a lui Aurel Marinescu a fost ilegală. "Ucraina i-a extrădat, necătând la faptul că cei doi solicitaseră azil politic Ucrainei, ceea ce contravine legislaţiei. De asemenea, în momentul arestării celor doi, Ucraina nu primise oficial solicitarea din partea autorităţilor de la Chişinău. Este clar că reţinerea acestora a fost făcută în baza înţelegerii dintre cele două state", a adăugat el.

El a precizat că, potrivit Tratatului juridic semnat între Republica Moldova şi Ucraina, extrădarea persoanelor care au înfăptuit o infracţiune politică, precum este cazul lui Stati, este interzisă.

"Din aceste considerente, noi am depus la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului o cerere, în care solicităm să fie constatat că Gabriel Stati a fost reţinut ilegal, iar urmărirea penală a demarat la comanda preşedintelui Moldovei, care nu agreează această familie. Am solicitat ca cererea să fie examinată (...) şi mizăm astfel să putem influenţa situaţia lui Gabriel Stati", a menţionat avocatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici