Gardian, inculpat în legătură cu evadarea a doi criminali dintr-o închisoare americană

Un al doilea angajat a fost inculpat în legătură cu evadarea a doi deţinuţi care ispăşeau pedepse pentru comiterea unor crime dintr-o închisoare de maximă securitate din statul New York, la începutul lui iunie, relatează CNN.

160 afișări
Imaginea articolului Gardian, inculpat în legătură cu evadarea a doi criminali dintr-o închisoare americană

Gardian, inculpat în legătură cu evadarea a doi criminali dintr-o închisoare americană (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Ofiţerul Gene Palmer, un gardian cu vechime de la închisoare, i-a dat cel puţin unuia dintre deţinuţi o şurubleniţă şi o cheie pentru a repara întrerupătoare electrice din zona pasarelei situate în spatele celulelor lor, a declarat miercuri pentru CNN un oficial la curent cu ancheta.

Palmer, în vârstă de 57 de ani, le-a spus anchetatorilor că i-a supravegheat pe Richard Matt şi David Sweat în timp ce lucrau şi că a luat uneltele înapoi înainte de sfârşitul turei sale, potrivit oficialului citat. Autorităţile afirmă că Matt şi Sweat, care se ascund în continuare, au folosit pasarelele în timpul evadării de la Închisoarea Corecţională Clinton, pe 6 iunie.

Uneltele au fost găsite la locuinţa lui Palmer, în urma unei percheziţii, precizează aceeaşi sursă.

Avocatul lui Palmer, Andrew Brockway, a refuzat să comenteze în legătură cu acuzaţiile prezentate miercuri. Palemer intenţionează să pledeze nevinovat joi, la un tribunal din Plattsburgh, în statul New York, a spus Brockway. "Domnul Palemer a cooperat pe deplin cu anchetatorii", a declarat el, adăugând că acesta "va continua să coopereze. Este o persoană integră, care a comis unele erori". Brockway a spus că intenţionează să obţină eliberarea pe cauţiune pentru ca clientul să poată să "aibă grijă de soţia sa bolnavă".

De asemenea, Palmer a acceptat, picturi de la Matt şi Sweat, potrivit unui document judiciar în care sunt detaliate acuzaţiile care i se aduc. După ce condamnaţii au evadat, el a încercat să distrugă picturile, arzând unele dintre ele la domiciliu şi îngropând altele într-o pădure din apropiere, potrivit documentului.

Trei capete de acuzare pentru fapte penale au fost formulate împotriva sa - unul de promovare a contrabandei în închisoare şi două de distrugere a unor probe - şi unul de conduită ilegală la locul de muncă.

- Unelte ascunse în carne de burgeri

Palmer, care lucra la închisoare de 27 de ani şi care se află în prezent în concediu plătit, a dus carne congelată în care au fost ascunse unelte în zona celulelor deţinuţilor, a declarat miercuri Andrew Wylie, procurorul districtului Clinton.

Joyce Mitchell, o supraveghetoare de la croitoria închisorii, a introdus carnea pe poarta principală a închisorii şi a pus-o într-un frigider, în atelier, potrivit lui Wylie. Ea i-a cerut ulterior lui Palmer să o ducă în zona celulelor deţinuţilor, potrivit procurorului.

Mitchell, care a pledat nevinovată faţă de acuzaţiile că i-a ajutat pe evadaţi, a recunoscut că a pus pânze de bomfaier şi burghie într-o bucată de carne de hamburger, potrivit lui Wylie.

Palmer ar fi putut să treacă această carne printr-un detector de metale, dar nu a făcut-o, încălcând regulamentul închisorii, potrivit procurorului.

Mitchell, în vârstă de 51 de ani, care nu avea acces la celule, avea nevoie de Palmer pentru a trimite uneltele, potrivit lui Wylie.

Avocatul lui Mitchell, Steve Johnston, a refuzat miercuri să comenteze cu privire la ceea ce a recunoscut clienta sa. El a declarat pentru CNN că nu vrea să fie pus "în situaţia de a-i afecta oportunităţile de a încheia o înţelegere cu procuratura".

Brockway a declarat că Palmer nu ştia că în carne se aflau unelte. "El înţelege că a greşit în legătură cu carnea", a declarat avocatul. Incidentul cu carnea nu a fost menţionat în documentul judiciar cu acuzaţiile formulate împotriva lui Palmer.

- Criminalii şi-au sărbătorit zilele de naştere

Gardianul a fost arestat în contextul în care cel puţin 12 anchetatori de la Biroul inspectorului general al statului New York au sosit la închisoare să ancheteze eventuale breşe în protocoalele de securitate, care le-ar fi permis lui Matt şi Sweat să evadeze, potrivit unui oficial.

Anchetatorii verifică înregistrările vizitatorilor şi documente legate de activitatea deţinuţilor la închisoare, a precizat el.

În timp ce oficiali încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat la închisoare, sute de poliţişti continuă să caute în zona împădurită din jurul cabinei sparte în care fugarii ar fi fost văzuţi duminică, unde a fost găsit ADN care le aparţine, potrivit anchetatorilor. Zona în care au loc căutările se află la aproximativ 32 de kilometri vest de închisoare.

Căutările durează deja de 20 de zile, perioadă în care evadaţii şi-au sărbătorit zilele de naştere. Sweat a împlinit 35 de ani pe 14 iunie, iar Sweat 49 joi, potrivit unor date de la Serviciul Şerifilor Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici