BREAKING NEWS  Gata cu ,,Made in China"? Biden interzice investiţiile americane în tehnologia chineză, invocând securitatea naţională. Printre sectoarele vizate se află inteligenţa artificială

Ordinul va fi implementat din 2024 şi va restricţiona investiţiile în semiconductori şi microelectronică, tehnologie cuantică şi inteligenţă artificială de fabricaţie chineză.

1817 afișări
Imaginea articolului Gata cu ,,Made in China"? Biden interzice investiţiile americane în tehnologia chineză, invocând securitatea naţională. Printre sectoarele vizate se află inteligenţa artificială

Joe Biden a semnat miercuri un ordin executiv prin care va interzice investiţiile americanilor în tehnologie chineză de natură sensibilă, ce poate ameninţa securitatea Statelor Unite ale Americii. 

Ordinul mult aşteptat îl autorizează pe secretarul Trezoreriei SUA să interzică sau să restricţioneze anumite investiţii americane în entităţi chineze din trei sectoare:

  • semiconductori şi microelectronice;
  • tehnologii informaţionale cuantice;
  • sisteme de inteligenţă artificială;

Biden a declarat într-o scrisoare adresată Congresului că va declara  urgenţă naţională pentru a face faţă ameninţării din partea unor ţări precum China care au avansat „în tehnologii şi produse sensibile esenţiale pentru armată, informaţii, supraveghere sau capabilităţi cibernetice”.

Propunerea vizează investiţiile în companiile chineze care dezvoltă software pentru a proiecta cipuri şi instrumente pentru fabricarea acestora.

SUA, Japonia, China şi Ţările de Jos domină aceste domenii. 

Mişcarea ar putea alimenta tensiunile între cele mai mari două economii ale lumii, deja parcă aflate la începutul unui nou Război Rece după tarifele comerciale impuse de fostul preşedinte Donald Trump în 2018.

Dar oficialii americani au insistat că interdicţiile sunt menite să abordeze „cele mai acute” riscuri de securitate naţională şi nu să separe economiile extrem de interdependente ale celor două ţări.

Liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, a lăudat ordinul lui Biden, spunând: „De prea mult timp, banii americani au contribuit la impulsionarea ascensiunii armatei chineze. Astăzi, Statele Unite fac un prim pas strategic pentru a se asigura că investiţiile americane nu vor finanţa avansarea militară a Chinei

Republicanii îl critică pe Joe Biden pentru că nu a mers suficient de departe, potrivit The Guardian

Preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei, Michael McCaul, a lăudat mişcarea de a restricţiona noile investiţii în străinătate în China, dar a spus că „eşecul de a interzice investiţiile existente şi în sectoare chinezeşti,  precum biotehnologia şi energia,  este unul îngrijorător”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici