Putin rescrie istoria. Manualele şcolare mizează pe informaţii false, cum ar fi dorinţa Occidentului de a distruge Rusia sau că drapelul ucrainean a fost creat de austrieci

Autorităţile de la Moscova au dezvăluit un nou manual şcolar care urmăreşte să justifice războiul (,,operaţiunea militară specială") împotriva Ucrainei şi acuză Occidentul că încearcă să distrugă Rusia.

649 afișări
Imaginea articolului Putin rescrie istoria. Manualele şcolare mizează pe informaţii false, cum ar fi dorinţa Occidentului de a distruge Rusia sau că drapelul ucrainean a fost creat de austrieci

Captură Foto din filmul sovietic propagandistic ,,Căderea Berlinului" (1950) - Iosif Stalin, jucat de Mikheil Gelovani, este protagonistul. Stalinismul a alterat istoria celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit unor fragmente publicate de presa rusă, elevii vor fi învăţaţi acum că civilizaţia umană ar fi putut lua sfârşit dacă Vladimir Putin nu ar fi început „operaţiunea sa militară specială” împotriva Ucrainei, prezentat şi ca un nou ,,război patriotic împotriva agresiunii occidentale"

Manualul, intitulat „Istoria Rusiei, de la 1945 la începutul secolului 21”,  este scris de consilierul prezidenţial Vladimir Medinsky, fost ministru rus al Culturii.

Va fi studiat în ultimul an de învăţământ secundar din Rusia, respectiv clasa a 11-a, la cursul de istorie urmat de elevii de 17 şi 18 ani.

Manualul susţine că „Occidentul este concentrat pe destabilizarea situaţiei din Rusia şi pentru a atinge acest scop, puterile occidentale răspândesc „rusofobia” la nivel global". 

Autorul manualului acuză ,,NATO că atrage Rusia în diverse conflicte şi că obiectivul final al Americii este să distrugă Rusia şi să preia controlul asupra bogăţiilor sale minerale, precum gazul natural". 

Manualul repetă numeroase clişee din propaganda Kremlinului, înfăţişând Ucraina ca pe un ,,stat agresiv şi fascist condus de extremişti naţionalişti, cu poporul ucrainean manipulat de Occident, sau că Ucraina serveşte drept „berbec” NATO împotriva Rusiei". 

Mai scrie că ,,drapelul Ucrainei, cel cu albastru şi galben, a fost inventat de austriecii dornici să-i convingă pe ucraineni că sunt diferiţi de ruşi", citează BBC.

Nu este prima oară când Kremlinul încearcă să altereze istoria reală. În privinţa celui de-al Doilea Război Mondial, sovieticii i-au acuzat pe nazişti pentru masacrul de la Katyn (Polonia) când de fapt ei au fost autorii.

Sovieticii au cooperat cu germanii nazişti la invadarea Poloniei în 1939 după ce un an mai devreme au încheiat pactul secret Ribbentrop-Molotov pentru împărţirea sferelor de influenţă în Europa de Est. 

Dictatorul Iosif Stalin şi-a atribuit toate meritele pentru înfrângerea Germaniei Naziste, deşi în realitate a primit ajutoare financiare şi militare de la aliaţii săi după 1942 (SUA şi Marea Britanie) pentru a rezista invaziei germane asupra Uniunii Sovietice. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici