Gazprom dă asigurări că livrările de gaze naturale către Europa vor fi menţinute

Gazprom, care a anunţat joi dimineaţă suspendarea livrărilor de gaze naturale către Ucraina, a precizat că livrările către Uniunea Europeană vor fi menţinute.

21 afișări
Imaginea articolului Gazprom dă asigurări că livrările de gaze naturale către Europa vor fi menţinute

Gazprom dă asigurări că livrările de gaze naturale către Europa vor fi menţinute

Un purtător de cuvânt al companiei ruse a precizat că "tranzitul către Europa continuă, cu un volum de 300 de milioane de metri cubi pe zi".

Şi compania enegetică ucraineană Naftogaz a oferit asigurări că tranzitul către Europa va fi menţinut la parametri normali.

Gazprom a anunţat joi că a suspendat aprovizionarea cu gaze naturale a Ucrainei, ca urmare a expirării contractului dintre cele două părţi.

"Livrările de gaze au fost oprite integral la ora 10.00" (9.00, ora României), a precizat purtătorul de cuvânt al companiei ruse.

Rusia afirmase încă de miercuri că va suspenda livrările către Ucraina joi dimineaţă, în urma unui eşec al negocierilor dintre Kiev şi Gazprom, provocând temeri privind posibila perturbare a aprovizionării statelor europene.

Naftogaz a precizat joi că livrările de gaze naturale ruseşti au fost reduse, însă a oferit asigurări că tranzitul către Europa nu va fi afectat. "Confirm că presiunea în conductele noastre a scăzut", a declarat Valentim Zemlianski, purtător de cuvânt al Naftogaz. "Ne respectăm angajamentele privind tranzitul către Europa", a spus el.

În cursul unei crize similare, produsă în ianuarie 2006, exporturile către Europa au fost reduse, iar Rusia a acuzat Ucraina că a preluat gaze naturale din conductele care tranzitează teritoriul său.

Rusia asigură circa un sfert din gazele naturale consumate în ţările UE şi 40 la sută din importurile statelor Uniunii. Atât Ucraina, cât şi ţările europene au afirmat că şi-au constituit rezerve suficiente pentru perioada de iarnă, reducând astfel impactul imediat al unei eventuale întreruperi a livrărilor.

La sfârşitul anului trecut, Moscova a avertizat în repetate rânduri că va suspenda aprovizionarea Ucrainei în cazul în care Kievul nu îşi achită integral datoriile până la 31 decembrie şi nu încheie un nou contract pentru 2009.

Citeşte şi:

Gazprom anunţă expirarea contractului pentru livrarea de gaze către Ucraina

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici