GCHQ: Mediile online sunt folosite de terorişti. Este necesar un nou raport viaţă privată/securitate

Companiile americane din domeniul Internetului oferă spaţii de comunicare grupurilor teroriste, acuză, într-un editorial apărut în Financial Times, Robert Hannigan, directorul Serviciului guvernamental britanic de spionaj (GCHQ), cerând reconfigurarea echilibrului între viaţa privată şi securitate.

132 afișări
Imaginea articolului GCHQ: Mediile online sunt folosite de terorişti. Este necesar un nou raport viaţă privată/securitate

GCHQ: Mediile online sunt folosite de terorişti; este necesar un nou raport viaţă privată/securitate (Imagine: Shutterstock)

"Membrii grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Levant exploatează puterea Internetului pentru a genera o ameninţare islamistă de amploare aproape mondială. Provocarea pe care această organizaţie teroristă o reprezintă pentru guverne şi agenţii de securitate este uriaşă şi poate fi abordată doar printr-o cooperare mai mare din partea organizaţiilor active în domeniul tehnologiei informaţionale", scrie Robert Hannigan, noul director al Serviciului guvernamental britanic de informaţii (GCHQ).

"Teroriştii utilizează de mult timp Internetul. Dar abordarea reţelei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria este diferită. În timp ce reţeaua Al-Qaida considera Internetul drept un spaţiu de difuzare a unor materiale în mod anonim şi de a discuta în obscuritate, grupul SIIS a descopeit că mediile online sunt canale de promovare, de intimidare a lumii şi de a radicaliza noii recruţi", explică Hannigan, notând că islamiştii din cadrul reţelei teroriste utilizează platforme de socializare precum Twitter, Facebook şi WhatsApp.

"Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ), Serviciul britanic de informaţii interne (MI5) şi Serviciul de informaţii secrete nu pot aborda aceste probleme fără o susţinere suplimentară din partea mediului privat, inclusiv din partea companiilor americane din domeniul tehnologiei informaţionale, care domină spaţiul online. Înţeleg de ce aceste companii nu au relaţii facile cu guvernele. Încearcă să fie simple canale de transmitere a datelor, neutre, în afara politicii. Dar serviciile pe care le furnizează facilitează transmiterea materialelor extremiste şi despre exploatarea copiilor, sunt medii de facilitare a infracţionalităţii şi terorismului", acuză Hannigan, avertizând că mediile online au devenit "reţele de control şi comandă ale teroriştilor şi infractorilor".

Oficialul britanic pledează pentru iniţierea unei dezbateri între guvernele statelor democratice şi companiile din domeniul tehnologiei informaţionale în vederea unui nou acord privind raportul dintre libertăţi civice şi securitatea naţională. "Companiile online trebuie să participe la dezbaterea publică despre viaţa privată. (...) Trebuie să arătăm că suntem responsabili de modul în care sunt utilizate informaţiile, în scopul protejării oamenilor", a insistat Hannigan, cerând o "dezbatere matură despre viaţa privată în era digitală".

"Viaţa privată nu a fost niciodată un drept fundamental, iar polemicile pe acest subiect nu trebuie să fie o cauză de amânare a deciziilor urgente şi dificile privind securitatea", a argumentat directorul Serviciului guvernamental britanic de informaţii (GCHQ).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici