SUA le cer aliaţilor să extindă pe Internet războiul împotriva grupării Stat Islamic

Statele Unite le-au cerut luni aliaţilor care participă la coaliţia internaţională împotriva grupării Stat Islamic (SI) să extindă pe Internet lupta împotriva islamiştilor, într-o reuniune organizată în Kuwait cu privire la mijloacele de contracarare a propagandei islamiste pe reţelele sociale.

145 afișări
Imaginea articolului SUA le cer aliaţilor să extindă pe Internet războiul împotriva grupării Stat Islamic

SUA le cer aliaţilor să extindă pe Internet războiul împotriva grupării Stat Islamic (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Coordonatorul american al coaliţiei internaţionale, generalul John Allen, a afirmat, în deschiderea reuniunii, că această propagandă reprezintă "un război îngrozitor (...) destinat recrutării şi pervertirii unor persoane nevinovate", relatează AFP.

El a apreciat că gruparea Stat Islamic "va fi învinsă cu adevărat în momentul în care legitimitatea mesajului său către tinerii vulnerabili va fi respinsă".

La reuniunea din Kuwait participă reprezentanţi din Bahrain, Marea Britanie, Egipt, Franţa, Irak, Iordania, Liban, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Gruparea teroristă Stat Islamic, care a preluat controlul asupra unor părţi importante din teritoriul irakian şi a unei părţi din Siria, unde a proclamat un "califat", foloseşte reţelele sociale, pentru difuzarea a numeroase înregistrări video de propagandă şi, de asemenea, deţine o revistă cu o grafică specială.

La rândul lor, susţinătorii grupării teroriste folosesc reţelele sociale, care au devenit un instrument pentru recrutarea combatanţilor străini.

Guvernele occidentale sunt din ce în ce mai îngrijorate de efectele acţiunilor de propagandă, care atrag spre gruparea Stat Islamic numeroşi cetăţeni europeni şi americani. Occidentalii şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la influenţa propagandei asupra tinerilor musulmani, îndemnaţi să comită atacuri asupra unor obiective occidentale.

Generalul Allen a subliniat că "ameninţarea reprezentată de SI necesită o abordare globală şi coordonată la nivel internaţional, regional şi local, combinând acţiunea militară, aplicarea legii, informaţiile şi soluţii economice şi diplomatice". "Ne aflăm aici pentru a discuta mijloacele prin care poate fi combătută politica SI şi contracararea activităţii sale în mediul virtual şi online", a adăugat el.

Statele Unite au pus bazele unei coaliţii internaţionale formată de ţări occidentale şi arabe pentru lansarea unor raiduri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Irak şi în Siria şi susţinerea rebelilor sirieni, armatei irakiene şi grupărilor armate kurde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici