Gen. Dănilă, despre armata UE: Ideal frumos, obiectiv îndepărtat; în ce limbă s-ar vorbi?

Generalul Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei, a declarat, joi, într-un interviu acordat MEDIAFAX, referindu-se la posibilitatea ca UE să aibă o armată comună, că acest fapt reprezintă un ideal frumos, dar obiectivul este unul îndepărtat.

1900 afișări
Imaginea articolului Gen. Dănilă, despre armata UE: Ideal frumos, obiectiv îndepărtat; în ce limbă s-ar vorbi?

Gen. Dănilă, despre armata UE: Ideal frumos, obiectiv îndepărtat; în ce limbă s-ar vorbi?

„Este un ideal frumos. Atât timp cât vorbim despre o Uniune Europeană pe care o dorim integrată din ce în ce mai mult în sensul de a funcţiona ca o Uniune a Statelor Europene, de fapt să fie mai mult de a uniune a statelor europene, să funcţioneze ca un fel de Statele Unite ale Americii, atunci e normală şi dorinţa de a avea o armată a UE, dacă se va reuşi funcţionarea UE ca un stat”, a precizat Dănilă.

El a arătat că armata comună UE este un obiectiv îndepărtat şi că sunt mulţi paşi de făcut până la atingerea sa.

„Ca om care am fost prezent la anumite decizii luate la nivel european, în momentul de faţă pot să spun că este un obiectiv destul de îndepărtat. Arată bine ca idee, ca obiectiv, dar fără a fi un sceptic, spun că mai sunt mulţi paşi până la a realiza acest lucru. Este foarte dificil”, a spus Dănilă.

El a enumerat şi o serie de dificultăţi de moment în atingerea unui astfel de obiectiv.

„Spuneţi-mi în ce limbă s-ar vorbi în această armată europenă atât timp cât Marea Britanie, acum, se retrage? Încă nu este clar care este prima limbă oficială în UE. Cum vor fi plătiţi, după ce reguli vor fi plătiţi militarii din această armată europeană? Ce rol va mai avea statul deţinător al anumitor unităţi militare în momentul în care acea armată este sub conducerea unui comandant militar european?”, a mai spus Dănilă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici