Dănilă, despre achiziţia de F16: E nevoie de 32 de avioane doar pentru a face poliţie aeriană

Generalul Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei, a declarat, joi, într-un interviu acordat MEDIAFAX, referindu-se la achiziţia de avioane F16, că România are nevoie de 32 de avioane, operate de 40 de piloţi pregătiţi, doar pentru a face poliţie aeriană.

1153 afișări
Imaginea articolului Dănilă, despre achiziţia de F16: E nevoie de 32 de avioane doar pentru a face poliţie aeriană

Dănilă, despre achiziţia de F16: E nevoie de 32 de avioane doar pentru a face poliţie aeriană

„Doar pentru a face poliţie aeriană avem nevoie de 32 de avioane şi 40 de piloţi pregătiţi. Pentru a susţine pregătirea a cel puţin 40 de piloţi şi operarea celor 32 de avioane, ar trebui un buget aproximativ dublu faţă de bugetul actual al Forţelor aeriane, din care excludem partea de achiziţii”, a spus Dănilă.

Fostul şef al SMG a precizat că, dacă avioanele MIG 21 vor fi retrase de la zbor, în toate locaţiile, iar România va avea doar cele 12 avioane F16, există riscul să nu poată să facă poliţie aeriană nici măcar într-o singură locaţie.

„Noi suntem obligaţi să acoperim întreg spaţiul aerian şi să facem poliţie aeriană în două locaţii”, a subliniat Dănilă.

„12 avioane nu sunt suficiente. Se poate demonstra cu creionul, aritmetic, că avem nevoie de cel puţin 16 avioane pe o bază pentru a putea să facem poliţie aeriană. În acelaşi timp, este nevoie de cel puţin 16 piloţi pe o bază, optim ar fi să avem 20 de piloţi pe fiecare locaţie pentru a face poliţie aeriană”, a mai spus Dănilă.

El a arătat că poliţia aeriană nu răspunde numai nevoilor de apărare împotriva unui infractor sau a unei aeronave care ar putea să lovească un obiectiv strategic sau de pe teritoriul naţional, ci are şi rolul de a intercepta aeronavele în pericol şi de a le aduce la aterizare în condiţii bune.

„În primul rând aceasta este misiunea pe timp de pace şi este o misiune dificilă. Nu este simplu. Pentru aceasta e nevoie de ore de antremnament, de aeronave performante, e nevoie de sisteme radar perfomante, de oameni pregătiţi pentru a dirija”, a mai spus Dănilă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici