Cum s-a votat în plenul CSM. Procurorii, VOT ÎN BLOC împotriva legilor Justiţiei

Pe lista celor care au dat aviz negativ pachetului de legi în Justiţie se află procurorul general Augustin Lazăr, preşedintele CSM Mariana Ghena sau procurorul Codruţ Olaru. 10 au votat pentru aviz negativ, 8 pentru aviz pozitiv, iar ministrul Justiţiei declara că mulţi au intrat în şedinţă cu votul pregătit.

4297 afișări
Imaginea articolului Cum s-a votat în plenul CSM. Procurorii, VOT ÎN BLOC împotriva legilor Justiţiei

Cum s-a votat în plenul CSM. Procurorii, VOT ÎN BLOC împotriva legilor Justiţiei

Lista celor zece care au dat aviz negativ legilor Justiţiei, potrivit unor surse judiciare:

Mariana Ghena, Judecător

Mihai Andrei Bălan, Judecător

Andrea Annamaria Chiş, Judecător

Mihai Bogdan Mateescu, Judecător

Florin Deac, Procuror

Codruţ Olaru, Procuror

Cristian Ban, Procuror

Nicolae Andrei Solomon, Procuror

Tatiana Toader, Procuror

Augustin Lazăr, Procuror General al PICCJ

 

Celelalte opt voturi pentru aviz pozitiv au fost date de:

judecator Cristina Tarcea- preşedintele ICCJ

judecător Simona Marcu

judecător Gabriela Baltag

judecător Lia Savonea

judecător Nicoleta Tint

judecător Evelina Oprina

Reprezentanţii societăţii civile:

Victor Alistar

Romeu Chelariu

Membru CSM,după avizul negativ pe legile Justiţiei: Unele argumente făceau trimitere la zona politică

Romeu Chelariu, membru CSM, a declarat, pentru MEDIAFAX, că unele argumente din şedinţa CSM, în care a fost dat aviz negativ pe legile Justiţiei, au făcut referire la zona politică, dar "şi la alte puteri ale statului".

"A fost un vot tehnic, dar cu nuanţe politice, având în vedere faptul că au fost nişte argumente pronunţate de unii membrii ai CSM care făceau trimitere la zona politică. Din discuţiile purtate a rezultat acest lucru. S-a venit cu argumente care ţin de zona politică, de alte puteri ale statului. Argumentarea la luarea de cuvânt avea referiri care ţin de alte puteri ale statului. De zona politică, nu se refereau strict cu prioritate la elemente de ordin tehnic, la impactul pe care legile le au asupra sistemului de justiţie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Romeu Chelariu, membru CSM.

Acesta a mai spus că prin votul dat, practic s-a dat aviz negativ tuturor propunerilor, inclusiv cele care vizează punerile în acord cu deciziile CCR. "Trebuie să avem în vedere în primul rând deciziile CCR, care ştim că sunt general obligatorii. Personal, cred că legile supuse discuţiei plenului reprezintă, per ansamblu, un progres şi nu un regres . Punctul de vedere personal este că trebuia dat un aviz favorabil", a mai declarat Chelariu.

Şi Victor Alistar a acuzat că votul din plenul CSM, unde s-a dat aviz negativ Legilor Justiţiei, a fost unul politic.

"Au intrat în şedinţă cu poziţii exprimate anterior dezbaterii. Au spus că votul va fi negativ, ceea ce înseamnă că au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte de dialog , iar eu nu că estimam, ci ştiam acest lucru. (...) Cunoşteam foarte bine poziţiile dânşuilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care care unii sau alţii le au. Absenţa mea a fost deliberată, le cunoşteam opţiunile, dânşii cunoşteau opţiunea mea, eu aş fi susţinut proiectul trimis la avizare. Cunoşteam poziţia dânşilor şi domnul general a zis că va fi în bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3 legat de votul din CSM.

Ruptura din CSM este vizibilă în ultimele luni, pornind de la boicotul şedinţelor de plen din cauza încercării de înlocuire a conducerii Inspecţiei Judiciare, cea care a efectuat un control la DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici