Gena defectuoasă identificată în organismul actriţei Angelina Jolie, subiectul unei dispute juridice

Gena defectuoasă identificată şi în organismul actriţei Angelina Jolie, din cauza căreia artista a suferit o dublă mastectomie, pentru a preveni un risc foarte mare de cancer, face obiectul unei dispute juridice intense în Statele Unite, unde o companie de biotehnologie îi revendică proprietatea.

1498 afișări
Imaginea articolului Gena defectuoasă identificată în organismul actriţei Angelina Jolie, subiectul unei dispute juridice

Angelina Jolie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Dezvăluirile făcute marţi în The New York Times de celebra actriţă americană nu ar trebui să influenţeze Curtea supremă din Statele Unite, însă aceasta trebuie să se pronunţe luna viitoare în litigiul care opune compania Myriad Genetics mai multor organizaţii de medici, pacienţi şi apărători ai libertăţilor individuale, care refuză ca genele să poată să fie brevetate, informează AFP.

Tribunalul de apel a autorizat, în august 2012, compania Myriad Genetics să breveteze genele "izolate" BRCA1 şi BRCA2, care se regăsesc în majoritatea formelor ereditare de cancer ovarian şi cancer mamar.

Myriad Genetics a depus deja nouă brevete pentru cele două gene, pe care această companie le-a izolat în anii 1990, făcând din această reuşită medicală un drept exclusiv de organizare a programelor de cercetare asupra acestor gene.

Mai mulţi cercetători, medici şi femei care suferă sau au suferit de aceste cancere, consideră că monopolul companiei Myriad Genetics împiedică punerea la punct a altor teste medicale şi îngrădeşte cercetarea fundamentală. Ei au iniţiat un recurs la cea mai înaltă instanţă din ţară, care s-a sesizat în noiembrie 2012 şi a ascultat argumentele celor două tabere în luna aprilie a acestui an.

Avocaţii reclamanţilor au întâmpinat cu emoţie şi bucurie demersul făcut de Angelina Jolie, care a vorbit în declaraţia ei publică despre costul prohibitiv pentru multe femei al testului de depistare a acestor gene.

Angelina Jolie, a cărei mamă a murit din cauza unui cancer ovarian, a declarat că un astfel de test costă circa 3.000 de dolari, o sumă care reprezintă, după părerea sa, "un obstacol pentru numeroase femei". Myriad Genetics, al cărei sediu se află în statul american Utah, este în prezent singura companie din lume care poate să efectueze aceste teste.

Actriţa în vârstă de 37 de ani face parte din cele 0,2% din totalul femeilor din lume care sunt purtătoare ale uneia dintre aceste gene defectuoase. Pentru Angelina Jolie, riscul de a dezvolta un cancer mamar era de 87%, iar riscul de a dezvolta cancer ovarian era de 50%. Pentru femeile care nu prezintă aceste gene, riscul de declanşare a celor două tipuri de cancer este de circa 10%.

Pentru compania Myriad Genetics, problema care se pune este una de natură financiară. Compania a investit 500 de milioane de dolari în dezvoltarea testelor sale (BRACAnalysis), care, potrivit purtătorului de cuvânt al firmei, Ron Rogers, oferă "cea mai mare calitate şi cele mai rapide rezultate".

Potrivit companiei americane, 95% dintre pacientele americane au acces la acest test prin intermediul asigurării lor medicale, pentru un tarif mediu de circa 100 dolari. Aceeaşi firmă insistă totodată asupra faptului că legea brevetelor din 1952 include tot ceea ce "reprezintă produsul ingeniozităţii umane".

Ei susţin totodată că firma Myriad Genetics nu este singura companie din lume care a brevetat secvenţe de ADN izolate.

Aproape 20% dintre cele 24.000 de gene umane fac în prezent obiectul unui brevet, iar unele dintre ele sunt asociate cu cercetările din domeniul maladiei Alzheimer şi al cancerului. Aceste brevete se află în unele cazuri în proprietatea unor companii private, dar şi în proprietatea unor universităţi şi institute de cercetare, care doresc să le păstreze în domeniul public, pentru a evita preluarea lor de către firmele private.

Brevetele firmei Myriad Genetics ar trebui să expire peste doi ani, în timp ce decizia Curţii Supreme din Statele Unite în această chestiune este aşteptată la sfârşitul lunii iunie.

Angelina Jolie nu este prima vedetă de la Hollywood care a recurs la mastectomie, în ultimii ani alte două actriţe celebre - Christina Applegate şi Kathy Bates - alegând aceeaşi metodă preventivă pentru a diminua riscul de cancer mamar. După această operaţie, riscul de dezvoltare a cancerului mamar a scăzut, în cazul actriţei Angelina Jolie, la mai puţin de 5%.

Pentru a detecta genele defectuoase, un test genetic - care costă aproximativ 2.000 de euro şi este rambursabil în anumite ţări, precum Franţa - este propus femeilor care prezintă acest risc, adică acelor persoane cu un istoric familial sau personal marcat de cancer mamar sau ovarian.

Este vorba în special de femei ale căror rude apropiate (mame, mătuşi, surori) au fost diagnosticate cu cancer mamar sau cancer ovarian înainte de vârsta de 50 de ani.

Mama actriţei americane, Marcheline Bertrand, a murit în 2007, la vârsta de 56 de ani, după o luptă dură cu cancerul ovarian care a durat opt ani.

Potrivit unor surse citate de mass-media internaţională, Angelina Jolie, care, după acea mastectomie dublă, a suportat deja o intervenţie de reconstrucţie mamară, intenţionează să facă o nouă operaţie - extirparea ambelor ovare - întrucât riscul ei de cancer ovarian este de 50%. Potrivit revistei People, actriţa americană intenţionează să facă această operaţie înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici