George Friedman: Aşa cum în Ucraina interesul SUA este ţinerea Rusiei sub control, în Orientul Mijlociu, Washingtonul ajută Israelul pentru a controla Iranul

În contextul evenimentelor din Orientul Mijlociu, de sâmbătă, şi a valurilor de reacţii la nivel mondial în urma atacului Iranului asupra Israelului şi a intervenţiei SUA şi statelor aliate Franţa şi UK pentru a ajuta israelienii, analistul George Friedman a făcut, pentru Geopolitical Futures, o comparaţie între strategia SUA faţă de Ucraina şi Israel.

427 afișări
Imaginea articolului George Friedman: Aşa cum în Ucraina interesul SUA este ţinerea Rusiei sub control, în Orientul Mijlociu, Washingtonul ajută Israelul pentru a controla Iranul

Potrivit analistului, strategia SUA în Orientul Mijlociu „este similară cu cea pe care o are în Ucraina – întărirea aliaţilor săi cu arme puternice, în timp ce evită victimele. Acum vedem ceva similar şi în Orientul Mijlociu. Aşa cum interesul SUA în Ucraina are mai puţină legătură cu Ucraina şi mai multă cu ţinerea Rusiei sub control, intervenţia SUA în Orientul Mijlociu este mai puţin despre susţinerea Israelului şi mai mult despre ţinerea Iranului sub control. Interceptarea unor rachete iraniene nu înseamnă prea mult pentru capabilităţile de apărare israeliene, dar reprezintă o demonstraţie a intenţiilor SUA”.

„Concentrarea pe intrarea în război fără asumarea unor victime este, într-un fel, o strategie care a fost implementată la un anumit nivel de ceva vreme, însă acum devine strategia de bază a Americii. Succesul ei depinde de puterea şi dorinţa inamicului, iar orice greşeală va obliga SUA să îşi reconsidere poziţia sau forţele pe care le foloseşte”, mai subliniază analistul George Friedman.

Frieman consideră că SUA ar putea avea aceeaşi abordare nu doar pentru conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, ci şi pentru rezolvarea, pe termen lung, a unor provocări mai mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici