George W. Bush: Cel mai neajutorat m-am simţit când am văzut cum oamenii săreau în gol şi nu puteam face nimic

Fostul preşedinte american George W. Bush a vorbit, într-un interviu acordat National Geographic despre frustrarea resimţită în timp ce survola Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001, la solicitarea consilierilor săi, în timp ce vedea la televizor cum mor cetăţeni americani.

1004 afișări
Imaginea articolului George W. Bush: Cel mai neajutorat m-am simţit când am văzut cum oamenii săreau în gol şi nu puteam face nimic

George W. Bush: Cel mai neajutorat m-am simţit când am văzut cum oamenii săreau în gol şi nu puteam face nimic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cel mai neajutorat m-am simţit când am văzut la televizor cum oamenii săreau în gol (din turnurile gemene) şi nu puteam face nimic", i-a declarat fostul preşedinte directorului National Geographic Channel, Peter Schnall, relatează The Sun, în ediţia eletronică de marţi.

După ce a făcut o declaraţie scurtă, preşedintele a fost urcat la bordul Air Force One cu intenţia de a merge la Washington. "Voiam să fiu în Washington DC în calitate de comandant-şef pe timp de război", a declarat el. Dar la scurt timp după decolare, avionul a schimbat direcţia la ordinele Secret Service.

În următoarele câteva ore, avionul a zburat între bazele aeriene şi buncărele din Florida, Louisiana şi Nebraska, străduindu-se să păstreze contactul cu principalii săi consilieri de la Casa Albă şi încercând să răspundă atacului.

"Nu eram mulţumit de acest lucru. Le-am spus: «Mergem la Washington». Apoi, au refuzat pentru că simţeau că ar fi iresponsabil pentru mine să mă întorc într-un oraş care tocmai fusese atacat când de fapt nu ştiam ce altceva se putea întâmpla", a povestit preşedintele.

"Nu numai că aveam dificultăţi de comunicare cu persoanele de la sol, dar imaginile atacurilor erau neclare la televizor", continuă el. "Am fost foarte frustrat, bineînţeles". "Era multă tristeţe în Air Force One", a adăugat preşedintele Bush.

Vorbind despre discursul prin care voia să le dea asigurări cetăţenilor că administraţia funcţionează şi că va lua măsurile adecvate pentru protejarea ţării, Bush precizează că era sigur "că nu îl va susţine dintr-un buncăr din Nebraska".

"Voiam să îl rostesc din Biroul Oval. Nu voiam ca inamicul să aibă victoria psihologică a unui preşedinte care vorbeşte dintr-un buncăr din centrul ţării. Şi să nu vorbesc din capitala care tocmai fusese atacată", explică el.

Întors la Casa Albă, el povesteşte cum a îmbrăţişat-o pe Prima Doamnă, Laura Bush, şi a mers la culcare, dar numai pentru câteva ore, deoarece a fost trezit de o alertă falsă, potrivit căreia un alt avion se îndrepta spre Casa Albă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici