George W. Bush, desemnat "arhi-mutilatorul" limbii engleze

Preşedintele Statelor Unite, George W. Bush, a primit titlul de "arhi-mutilatorul" limbii engleze din partea organizaţiei Plain English Campaign (PEC), care salută plecarea de pe scena politică a unei "surse bogate de gafe", informează dailymail.co.uk.

15 afișări
Imaginea articolului George W. Bush, desemnat "arhi-mutilatorul" limbii engleze

George W. Bush, desemnat "arhi-mutilatorul" limbii engleze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

The Plain English Campaign (PEC) i-a acordat preşedintelui Bush premiul "Foot In Mouth (Piciorul în gură)", pentru a marca plecarea de pe scena politică a "unei surse bogate de gafe".

 

Baroneasa Margaret Thatcher a primit premiul "Contribution To Plain English (Contribuţie la protejarea limbii engleze simple)", în semn de recunoaştere pentru "modul direct" de a vorbi.

Reprezentanţii PEC au indicat că George W. Bush este un "arhi-mutilator" al limbii engleze, iar oficialii organizaţiei au oferit şi o listă cu vorbe de duh spuse de preşedintele american. Printre acestea se numără "It's clearly a budget. It's got lots of numbers in it" ("Clar este vorba de un buget. Conţine multe cifre") şi "The Afghan fighters have no disregard for human life" ("Luptătorii afgani nu desconsideră vieţile oamenilor").

De cealaltă parte, Thatcher este considerată de PEC drept un exemplu de politician cu un stil de a vorbi foarte direct. "Admirăm modul ei simplu de a vorbi - nu are nimic de a face cu culoarea ei politică", a indicat un purtător de cuvânt. "Este antiteza majorităţii politicienilor. Spune ceea ce crede şi nu face risipă de cuvinte", a adăugat acesta.

Plain English Campaign este un grup independent care luptă pentru utilizarea limbii engleze simple în comunicarea publică, opunându-se jargonului, argoului şi altor limbaje specifice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici