George W. Bush efectuează o vizită-surpriză în Afganistan

Preşedintele american, George W. Bush, a sosit luni în Afganistan, într-o vizită-surpriză în cursul căreia i-a confirmat preşedintelui Hamid Karzai sprijinul american şi a avertizat că "lupta va fi lungă".

27 afișări
Imaginea articolului George W. Bush efectuează o vizită-surpriză în Afganistan

George W. Bush efectuează o vizită-surpriză în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vreau să fiu în Afganistan pentru a-i spune «mulţumesc» preşedintelui Karzai, pentru a transmite poporului afgan că Statele Unite sunt alături de el şi vor rămâne", a declarat preşedintele american, la bordul avionului prezidenţial.

"Poporul afgan şi cu mine suntem foarte mândri şi onoraţi", a declarat Karzai, primindu-l la Kabul pe Bush. El a precizat că încerca de "foarte, foarte mult timp să îl determine să vină pe preşedintele american".

Air Force One, avionul preşedintelui american, a aterizat în cursul nopţii de duminică spre luni la baza aeriană Bagram, unde Bush a fost întâmpinat de generalul David McKiernan, comandantul forţelor internaţionale din Afganistan. Preşedintele s-a adresat trupelor înainte de a ajunge la Kabul.

Bush a sosit în Afganistan din Irak, unde a efectuat o vizită de rămas bun, cu cinci săptămâni înainte de plecarea sa de la Casa Albă, unde va fi înlocuit de democratul Barack Obama.

"Aceste naţiuni trebuie să ştie că Statele Unite au fost, sunt şi vor rămâne alături de ele", a declarat Bush.

"Nivelul de dificultate în Afganistan este ridicat. Ţara este mult mai mare şi mai săracă decât Irakul (...). Totuşi, această misiune este esenţială", a adăugat el.

Bush a mai precizat că Washingtonul şi Pakistanul lucrează împreună pentru a pune capăt atacurilor din Afganistan, lansate din Pakistan. În acest context, el i-a adus un omagiu preşedintelui pakistanez Asif Ali Zardari, "hotărât" să ajute.

"El a spus-o în public şi mi-a spus-o în privat. M-a privit în ochi şi mi-a spus: «nu este nevoie să îmi vorbiţi despre violenţa extremiştilor, soţia mea a fost ucisă de extremişti»", a declarat Bush, citându-l pe văduvul fostului premier Benazir Bhutto, ucisă într-un atentat în urmă cu un an.

Violenţele insurgenţilor afgani, printre care talibanii înlăturaţi de la putere la sfârşitul lui 2001, de o coaliţie condusă de SUA, s-au dublat în intensitate de doi ani, în pofida prezenţei a aproape 70.000 de soldaţi străini, dintre 33.000 americani.

Vizita lui Bush intervine în condiţiile în care Casa Albă a început o revizuire a strategiei sale din Afganistan, în faţa agravării situaţiei.

"Aceasta va fi o luptă lungă, luptele ideologice iau timp", a avertizat Bush în cursul unei conferinţe de presă comune cu Hamid Karzai.

"Ne aşteaptă zile dificile? Absolut. Dar condiţiile de astăzi din Afganistan sunt mai bune decât în 2001? Fără îndoială", a contnuat el.

La rândul său, preşedintele Karzai a apreciat că o retragere a forţelor străine după modelul acordului încheiat recent între SUA şi Irak nu este la ordinea zilei în Afganistan.

"Afganistanul nu va lăsa comunitatea internaţională să îl abandoneze atât timp cât nu va fi suficient de puternic pentru a se apăra, nu va avea o economie bună şi nu va fi obţinut de la preşedintele Bush şi de la următoarea administraţie miliarde de dolari", a subliniat Hamid Karzai.

SUA sunt responsabile pentru circa o treime din ajutoarele de dezvoltare de aproximativ 15 miliarde de dolari cheltuite în Afganistan din 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici