George W. Bush este mulţumit de decizia de a invada Irakul: "Istoria va judeca acest lucru"

Fostul preşedinte american George W. Bush afirmă că este "mulţumit" de decizia pe care a luat-o de a invada Irakul, pe când conducea Statele Unite, într-un interviu difuzat miercuri, cu o zi înaintea inaugurării unui muzeu dedicat celor opt ani cât s-a aflat la putere.

393 afișări
Imaginea articolului George W. Bush este mulţumit de decizia de a invada Irakul: "Istoria va judeca acest lucru"

George W. Bush este mulţumit de decizia de a invada Irakul: "Istoria va judeca acest lucru" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt mulţumit de modul în care această decizie a fost luată. Cred că îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein era decizia bună nu doar din punctul de vedere al securităţii noastre, ci şi pentru a le da irakienilor posibilitatea de a trăi într-o societate liberă", a declarat fostul preşedinte pentru ABC News.

"Însă istoria va judeca acest lucru, iar eu nu voi mai fi acolo să văd", a adăugat Bush. "În ceea ce mă priveşte, dezbaterea este închisă. Am făcut ceea ce am făcut. În definitiv, istoricii sunt cei care vor judeca această decizie", a continuat fostul şef de stat.

Invazia americană, justificată în 2003 prin ameninţarea unor arme de distrugere în masă care nu au fost găsite niciodată, a condus rapid la îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein, însă americanii s-au confruntat, ulterior, cu o insurecţie prelungită.

Susţinătorii lui George W. Bush insistă asupra faptului că acesta a oferit posibilitatea irakienilor să trăiască în libertate, în timp ce criticii săi subliniază că Irakul continuă să se confrunte cu violenţe până în prezent.

Preşedintele Barack Obama, care a retras ultimele trupe americane din Irak la sfârşitul lui 2011, urmează să asiste joi, alături de toţi ceilalţi foşti preşedinţi americani în viaţă, la inaugurarea Centrului George W. Bush.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici