Georgia încearcă să blocheze aderarea Rusiei la OMC

Georgia a suspendat luni negocierile bilaterale privind aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), protestând în acest mod faţă de decizia Moscovei de a consolida legăturile economice cu regiunile separatiste georgiene, au indicat surse ruse şi georgiene.

20 afișări
Imaginea articolului Georgia încearcă să blocheze aderarea Rusiei la OMC

Georgia încearcă să blocheze aderarea Rusiei la OMC (Imagine: www.parlimen.gov.my)

"Negocierile bilaterale ruso-georgiene de la Geneva au fost întrerupte, după ce Georgia a cerut Rusiei să anuleze măsurile luate în privinţa Abhaziei şi Osetiei de Sud", a declarat Aleksei Portanski, director al Biroului de informaţii pentru aderarea Rusiei la OMC, structură independentă apropiată delegaţiei ruse.

Adjunctul ministrului georgian al Dezvoltării Economice, Vahtang Lejava, a declarat, în cursul zilei de luni, că negocierile bilaterale se aflau "în impas" după ce ministrul georgian care deţine portofoliul Reintegrării, Temur Iakobaşvili, a dat asigurări că Georgia nu va accepta "nici un compromis" în această privinţă, relatează agenţia Interfax.

"Delegaţia rusă a apreciat că aceste măsuri (privind Abhazia şi Osetia de Sud) nu pot fi discutate în cadrul negocierilor pentru aderarea Rusiei la OMC", a subliniat Portanski.

Georgia şi Arabia Saudită sunt cele două state membre OMC care nu şi-au dat acordul, până în prezent, pentru aderarea Rusiei la organizaţie.

Şeful delegaţiei ruse, Maksim Medvedkov, citat de Interfax, a apreciat că Moscova ar putea termina toate negocierile pentru aderare "până în luna august". Potrivit acestuia, preşedintele grupului de lucru pentru aderarea Rusiei la OMC a decis, luni, să realizeze în zilele următoare o versiune consolidată a raportului final privind aderarea, în pofida opoziţiei Georgiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici