Gettysburg - trei zile de foc în luna lui Cuptor. Nordiştii vs Sudiştii

Astăzi se împlinesc 159 de ani de la bătălia de la Gettysburg.

532 afișări
Imaginea articolului Gettysburg - trei zile de foc în luna lui Cuptor. Nordiştii vs Sudiştii

Sursa Foto - Flickr

Vineri, 1 iulie, se împlinesc 159 de ani de la începutul bătăliei de la Gettysburg. În cea mai fierbinte lună din vara 1863, Statele Unite se aflau într-o situaţie similară cu Ucraina. 

Soldaţii armatei Confederaţiei din Virginia de Nord au purtat o bătălie sângeroasă cu armata Potomac a Uniunii în Gettysburg, Pennsylvania. Bătălia avea să dureze trei zile. Aceasta a fost ultima invazie pe scară largă a nordului de către generalul Robert E. Lee, un punct de cotitură în războiul civil american, transmite 1819news

Bătălia a fost costisitoare pentru ambele părţi. Lee a adus o armată de 71.699 pe câmpul de luptă în acea zi, unde s-au confruntat cu 93.921 de trupe ale Uniunii. Cele două armate au cumulat pierderi de 51.112 militari. 

Generalul-maior George Meade era la comanda Armatei Potomac. Meade tocmai îl înlocuise pe generalul Joseph Hooker în urma dezastruoasei bătălii de la Chancellorsville. În ciuda respingerii cu succes a invaziei Confederate, preşedintele Uniunii, Abraham Lincoln l-a sancţionat aspru pe Meade după bătălie pentru că nu a urmărit forţele lui Lee în retragere şi a încercat să pună capăt războiului într-un singur angajament decisiv.

Bătălia a arătat că Lee era învins, dar nu şi geniul său militar invincibil.

Lee a invadat nordul în speranţa de a câştiga o victorie majoră, care poate duce la o pace negociată pentru a pune capăt războiului. În acelaşi timp, armata confederată asediată a generalului John Pemberton îndura un asediu la Vicksburg de către generalul unionist Ulysses S. Grant.

Căderea oraşului Vicksburg pe 4 iulie 1863, după un asediu de 47 de zile, a oferit efectiv Uniunii controlul asupra întregului râu Mississippi, despărţind jumătatea vestică a Confederaţiei de jumătatea estică şi întrerupând o linie vitală de aprovizionare. Cele două înfrângeri în două zile s-au combinat cu pierderea forţei de muncă pe care Confederaţia nu era în măsură să înlocuiască. Nordul avea moralul ridicat.

Mulţi sudişti au devenit sceptici că războiul ar putea fi câştigat.

Unul dintre momentele esenţiale din bătălia de la Gettysburg  pe unul dintre dealurile cu vedere la câmpul de luptă – Little Round Top. Acolo, un viitor guvernator al Alabamei – colonelul William Oates – a fost respins în efortul său de a lua dealul de către forţele viitorului guvernator al Maine, colonelul Joshua Chamberlin. Oates a condus cinci regimente pe Little Round Top.

Trupele fost întâmpinaţi cu salve de puşti şi tunuri. Două regimente din Alabama aproape că au luat vârful dealului, dar Chamberlin a ordonat celui de-al 20-lea regiment Maine , care rămânea fără muniţie, să lanseze un atac disperat cu baionetă.

Gettysburg este imortalizat ca un câmp de luptă naţional care atrage mii de vizitatori în fiecare an. Anual au loc festivităţi de reconstituire a bătăliei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici