Ghimpu: România să fie prima ţară ce permite accesul moldovenilor în UE

Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, i-a solicitat, miercuri, preşedintelui Traian Băsescu, la începutul întrevederii cu acesta, ca România să fie primul stat care să permită libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în UE, Băsescu răspunzând că trebuie respectate normele Uniunii.

40 afișări
Imaginea articolului Ghimpu: România să fie prima ţară ce permite accesul moldovenilor în UE

Ghimpu: România să fie prima ţară ce permite accesul moldovenilor în UE (Imagine: Ştefan Radu/Mediafax Foto)

"Mă gândeam zilele acestea că ar fi bine să discutăm, poate să hotărâm, nu într-un an, doi, poate în trei... În acordul de asociere noi solicităm libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în Europa. Ne-am gândit că ar fi bine ca România să fie prima ţară care ar permite libera circulaţie", i-a spus Mihai Ghimpu lui Traian Băsescula începutul convorbirilor tete-a-tete.

În replică, şeful statului român i-a spus lui Ghimpu că acordul de mic trafic la frontieră, încheiat recent, este un mare pas.

"După calculele noastre, 1,2 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova vor putea în intra în România. Circulaţia în alte forme trebuie să respecte normele Uniunii Europene, mai ales în perspectiva obţinerii liberei circulaţii a cetăţenilor Republicii Moldova în Europa", a spus Traian Băsescu.

Pe de altă parte, cei doi şefi de stat s-au felicitat reciproc.

"Vă felicit pentru alianţa care a relansat Republica Moldova pe un drum democratic. Am fost foarte bucuroşi legat de începerea negocierii unui nou acord de asociere între UE şi Republica Moldova, ca de altfel şi de acţiunea de la Bruxelles coprezidată de România şi de Franţa, care s-a bucurat de prezenţa a nu mai puţin de 16 state. A fost o întâlnire destinată sprijinirii drumului către Europa a Republicii Moldova", a spus preşedintele român.

La rândul său, Mihai Ghimpu l-a felicitat pe Băsescu pentru obţinerea celui de-al doilea mandat de şef al statului şi a precizat că invitaţia pe care i-a adresat-o a fost "pentru a pune punct acelei politici care a fost până acum".

"România, ca stat, în toată activitatea sa nu a avut decât un gând bun, acela de a ajuta Republica Moldova în dezvoltarea independenţei, democraţiei şi integrarea europeană. Sperăm că România va progresa şi alături de România şi Republica Moldova va merge pe calea cea bună spre Europa", a adăugat preşedintele interimar al Republicii Moldova.

Întâlnirea dintre preşedintele român, Traian Băsescu, şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, are loc la reşedinţa de stat de la Chişinău.

Convorbirile tete-a-tete vor fi urmate de discuţii în plenul delegaţiilor oficiale. Şeful statului român este însoţit în Republica Moldova de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, secretarul de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac, senatorul Viorel-Riceard Badea, deputatul Tudor Panţîru, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad.

Convorbirile vor fi urmate de ceremonia de decorare a lui Traian Băsescu cu "Ordinul Republicii" şi a lui Mihai Ghimpu cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan.

Cei doi preşedinţi vor face apoi declaraţii de presă.

Traian Băsescu a început, miercuri, o vizită oficială de două zile în Republica Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici