Gigant minier, probleme cu investitorii în legătură cu posibila contaminare a apei

Gigantul minier global Rio Tinto, care a stârnit indignare după ce a distrus un sit indigen străvechi din Australia în 2020, se confruntă cu noi presiuni din partea investitorilor şi creditorilor cu preocupări sociale, în legătură cu practicile privind apa la două dintre minele sale.

1524 afișări
Imaginea articolului Gigant minier, probleme cu investitorii în legătură cu posibila contaminare a apei

Gigant minier, probleme cu investitorii în legătură cu posibila contaminare a apei

Un grup care reprezintă fondurile de pensii din Marea Britanie, Local Authority Pension Fund Forum (LAPFF), şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la gestionarea apei de către companie la mina de cupru Oyu Tolgoi din Mongolia şi la o mină de ilmenit din Madagascar.

Aceasta este problema de care trebuie să se ocupe directorul general Jakob Stausholm, care a fost adus pentru a restabili licenţa socială a companiei după ce aceasta a aruncat în aer un adăpost de piatră pentru aborigeni la Juukan Gorge.

Întrebările legate de acreditările de mediu ale Rio Tinto ar putea complica eforturile sale de a obţine aprobări guvernamentale pentru construirea unei mine de litiu în Serbia şi pentru a săpa o mină de cupru gigantică în Arizona, ambele proiecte fiind amânate de mult timp de proteste locale.

„Rio Tinto are deja un risc reputaţional semnificativ care provine din cauza defileului Juukan Gorge, astfel încât provocările sale legate de apă din Madagascar şi Mongolia (ca două exemple presante) reprezintă o ameninţare uriaşă de deteriorare suplimentară a reputaţiei”, a declarat preşedintele LAPFF, Doug McMurdo, pentru Reuters.

Având în vedere numărul tot mai mare de litigii legate de gestionarea apei la nivel global şi intrarea în vigoare a unor reglementări mai stricte, aceste provocări reprezintă, de asemenea, o problemă foarte importantă din punct de vedere financiar, a mai spus acesta.

Rio Tinto a declarat că a recunoscut importanţa apei pentru comunităţile gazdă şi că s-a „angajat să promoveze o gestionare eficienţă a apei şi o transparenţă sporită pentru părţile interesate”.

LAPFF, ai cărei membri deţin fonduri de pensii din Marea Britanie în valoare de peste 350 de miliarde lire sterline, a încercat să obţină sprijin pentru o rezoluţie care ar presa Rio Tinto să efectueze evaluări independente ale impactului asupra apei la siturile sale miniere.

„Există sentimentul că firmele au făcut greenwashing şi că trebuie să se confrunte cu o reglare de conturi. Rezoluţiile acţionarilor sunt o modalitate bună de a aduce această recunoaştere”, a declarat McMurdo, vorbind despre companii în general. Practicile privind apa din industria minieră sunt deosebit de îngrijorătoare, a spus el.

Rio Tinto a primit un calificativ „F” din partea consilierului de mediu CDP pentru că nu a dezvăluit grupului datele sale privind apa din 2016. Şi alte companii miniere importante au primit calificative „fail” pentru nedivulgare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici