Gorbaciov: Războiul Rece s-a sfârşit datorită unui "dinozaur" şi unui "bolşevic încăpăţânat"

Sfârşitul Războiului Rece a fost decis de "bolşevicul" Mihail Gorbaciov şi de "dinozaurul" Ronald Reagan, a afirmat vineri iniţiatorul reformelor de tip perestroika, prezentând o carte despre politica externă a Uniunii Sovietice din acea perioadă.

118 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov: Războiul Rece s-a sfârşit datorită unui "dinozaur" şi unui "bolşevic încăpăţânat"

Gorbaciov: Războiul Rece s-a sfârşit datorită unui "dinozaur" şi unui "bolşevic încăpăţânat" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mulţi au fost cei care l-au sfătuit să nu se întâlnească cu mine (...) La sfârşitul întâlnirii noastre, care a durat 40 de minute, mi-au fost cerute impresii. «Este un adevărat dinozaur», am răspuns", a afirmat Mihail Gorbaciov, amintindu-şi despre prima sa întrevedere cu fostul preşedinte american, în noiembrie 1985, la Geneva.

"Şi el, el m-a calificat drept un «bolşevic încăpăţânat»", a adăugat el.

"Dar după două zile, am făcut declaraţia pe care o aştepta o lume întreagă" despre sfârşitul cursei înarmărilor şi al Războiului Rece, a afirmat fostul lider sovietic.

Mihail Gorbaciov a prezentat la Moscova un volum de circa 1.000 de pagini intitulat "Răspunzând provocării timpului", care conţine mărturii şi documente inedite despre politica externă din perioada aplicării reformelor de tip perestroika (1985-1991).

"Această carte creează un obstacol împotriva falsificării istoriei", a apreciat Viktor Şeinis, politolog şi deputat în perioada perestroika.

"Se observă necesitatea repetării perestroika în politica internă şi externă" actuală, a subliniat el.

Politologul Fedor Lukianov, redactor şef al revistei Russia in Global Affairs, şi-a exprimat regretul că elanul pe care Mihail Gorbaciov "l-a imprimat în acea perioadă nu a fost folosit în fond".

"În acea perioadă, existau cu adevărat posibilităţi pentru a soluţiona probleme - URSS şi Statele Unite erau atunci omnipotente în politica mondială - dar nu în prezent. Toate problemele nerezolvate revin acum, dar sunt mult mai complicate", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici