Grecia: Proteste violente, după un incident soldat cu moartea unui tânăr (Video)

Mii de persoane participă, duminică după-amiază, la proteste organizate la Atena şi Salonic, după moartea unui adolescent, împuşcat mortal de poliţie în capitala elenă.

326 afișări
Imaginea articolului Grecia: Proteste violente, după un incident soldat cu moartea unui tânăr (Video)

Demonstraţii la Atena şi Salonic, după moartea unui adolescent în confruntări cu poliţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exarhia, cartier boem şi contestatar al Atenei

Cartierul Exarhia din centrul Atenei, unde un adolescent a fost ucis, sâmbătă seara, de un poliţist, este un cartier boem şi contestatar, unde grupuri de tineri anarhişti se confruntă deseori cu forţele de ordine.

În Exarhia, cartier situat între Şcoala Politehnică şi Universitatea de Drept, au început, în 1973, marile proteste studenţeşti soldate cu căderea dictaturii coloneilor (1967 - 1974).

În acea perioadă, în Exarhia - care rămâne unul dintre cele mai politizate cartiere ale Atenei - au fost ucise 44 de persoane.

Exarhia se transformă frecvent în câmp de luptă între tinerii anarhişti şi poliţie, care recurg la cockteiluri Molotov sau cartuşe cu gaze lacrimogene. Din cauza frecventelor confruntări, cartierul şi-a câştigat supranumele de "ghetto al anarhiştilor", unde magazinele şi băncile sunt atacate frecvent.

Moartea lui Andreas Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, ucis sâmbătă seara de un poliţist, le reaminteşte locuitorilor de moartea unui alt adolescent de 15 ani, Michalis Kaltezas, ucis tot de un poliţist, în cursul unei manifestaţii desfăşurate în 1985.

Uciderea lui a declanşat un val de confruntări între poliţie şi grupuri de tineri de extremă-stânga şi anarhişti.

Andreas Grigoropoulis făcea parte dintr-un grup de circa 30 de tineri care au atacat cu pietre un vehicul la bordul căruia se aflau doi poliţişti, dintre care unul a deschis focul şi este acuzat că l-a ucis pe adolescent.

Cu numeroase edituri, librării avangardiste, galerii de artă, cafenele, baruri şi restaurante frecventate de tineri sau de intelectuali, Exarhia îşi păstreaza atmosfera boemă, cu o puternică înclinaţie politică spre stânga.

"Fiecare mare oraş are cartierul său contestatar, iar Exarhia îşi păstrează acest caracter", a apreciat Michalis Spourdalakis, politiolog şi profesor la Universitatea din Atena.

El a reamintit că în Exarhia se află de mulţi ani sediile partidului socialist grec PASOK, aflat în opoziţie, sediul tineretului partidului Syriza (stânga renovatoare) şi ale mai multor grupuri sau organizaţii de stânga şi asociaţii pentru apărarea drepturilor omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici