GRECO avertizează că iniţiative legislative din unele state UE, inclusiv România, riscă să afecteze lupta anticorupţie

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) avertizează că noi iniţiative legislative din anumite state europene riscă să deturneze reformele adoptate anterior pentru consolidarea prevenirii corupţiei, lucru care ar putea constitui încălcări ale standardelor anticorupţie ale Consiliului Europei.

662 afișări
Imaginea articolului GRECO avertizează că iniţiative legislative din unele state UE, inclusiv România, riscă să afecteze lupta anticorupţie

GRECO avertizează că iniţiative legislative din unele state UE, inclusiv România, riscă să afecteze lupta anticorupţie. Organismul Consiliului Europei ar putea declanşa o nouă procedură pentru evaluări ad-hoc în circumstanţe excepţionale

Raportul anual al GRECO, un organism al Consiliului Europei, dat publicităţii joi, indică faptul că aceste iniţiative legislative au determinat  GRECO să reevalueze noua legislaţie (Grecia) ori să declanşeze o nouă procedură pentru evaluări ad-hoc în circumstanţe excepţionale (România, Polonia).

În raportul de activitate pe anul 2017, GRECO recunoaşte contribuţia esenţială a jurnaliştilor la combaterea corupţiei şi aduce un omagiu jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în octombrie 2017.

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat că "practici corupte atât la nivel naţional, cât şi internaţional, aşa cum am văzut în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, constituie o ameninţare majoră la adresa instituţiilor noastre şi chiar a democraţiei. Este crucial ca autorităţile naţionale şi organismele internaţionale să aibă o poziţie clară împotriva corupţiei şi să implementeze rapid măsuri anticorupţie".

Marin Mrčela, preşedintele GRECO, a declarat că "în 2017, au fost numeroase acuzaţii de corupţie în multe ţări şi instituţii. Progresul împotriva corupţiei nu poate fi considerat garantat. Este necesară vigilenţă, pentru că mereu există riscul regresului (...) Parlamentarii, judecătorii şi procurorii ar trebui să conducă pe baza puterii exemplului, iar cetăţenii ar trebui să ceară ferm propriilor reprezentanţi să acţioneze nu doar respectând legile, ci în concordanţă cu cele mai înalte standarde etice".

Raportul include o evaluare a nivelului de implementare a recomandărilor GRECO privind parlamentarii, judecătorii şi procurorii.

Instituţia concluzionează că până la 31 decembrie 2017, statele evaluate până în acest moment nu implementaseră aproape o tremie din recomandările GRECO (30%) cu privire la membrii parlamentelor, şi au implementat parţial 44,4% din recomandări. Aceste recomandări au legătură în special cu raportarea averii, restricţii privind activităţile de business, transparenţa interacţiunilor cu lobbyiştii şi gestionarea conflictelor de interese.

GRECO indică faptul că nivelul de conformare a fost mai ridicat în ceea ce priveşte judecătorii: ţările evaluate au implementat aproape jumătate din recomandările instituţiei (42,6%), însă o treime au rămas doar parţial implementate (36%), iar 21% nu au fost deloc implementate. Multe dintre aceste recomandări se referă la procedurile privind recrutarea, transferul sau promovarea, dar şi la necesitatea unor coduri de conduită pentru judecători, pe care o treime din ţările evaluate încă nu le-au adoptat.

Ţările evaluate stau cel mai bine la capitolul măsurilor privind procurorii, cu 54% din recomandări implementate şi doar 14% neimplementate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici