Greta Thunberg şi alţi 15 copii au depus la ONU o plângere împotriva a cinci ţări pentru criza climatică."Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că ne-am săturat"

Tânăra activistă suedeză pentru climă, Greta Thunberg, şi alţi 15 copii au depus luni o plângere la Naţiunile Unite, acuzând cinci dintre marile economii ale lumii că au încălcat drepturile omului prin faptul că nu au luat măsuri adecvate pentru a opri criza climatică, potrivit CNN.

6729 afișări
Imaginea articolului Greta Thunberg şi alţi 15 copii au depus la ONU o plângere împotriva a cinci ţări pentru criza climatică."Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că ne-am săturat"

Greta Thunberg şi alţi 15 copii au depus la ONU o plângere împotriva a cinci ţări pentru criza climatică

Plângerea a fost depusă la scurt timp după ce Thunberg a ţinut un discurs prin care i-a mustrat pe liderii mondiali prezenţi la Summit-ul ONU pentru Acţiunea Climatică de la New York.

Pe un ton furios Greta Thunberg le-a spus liderilor mondiali că „nu îi va ierta niciodată” pentru că nu au reuşit să oprească schimbările climatice: "Suntem la începutul unei dispariţii în masă şi tot ce puteţi face este să vorbiţi despre bani şi să spuneţi basme despre o creştere economică eternă", a declarat luni adolescenta suedeză la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. "Cum îndrăzniţi?", a adăugat Thunberg.

„Mi-aţi furat visele şi copilăria cu cuvintele voastre goale - şi totuşi, sunt unul dintre norocoşi”, a declarat luni Thunberg. „Oamenii suferă, oamenii mor”, a afirmat acesata.

Petiţia numeşte cinci ţări - Germania, Franţa, Brazilia, Argentina şi Turcia - despre care spun că nu şi-au respectat obligaţiile în temeiul Convenţiei privind Drepturile Copilului, un tratat privind drepturile omului vechi de 30 de ani, care este cel mai ratificat din istorie.

Plângerea vine în contextul în care Organizaţia Naţiunilor Unite găzduieşte un Summit pentru Acţiuni Climatice în prima zi a Adunării Generale, în care zeci de lideri mondiali îşi prezintă măsurile pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon din ţările lor.

Cu ocazia unei conferinţe de presă de peste culme, Thunberg şi ceilalţi copii care s-au alăturat petiţiei şi-au exprimat frustrarea neplăcută de lipsa de urgenţă manifestată de liderii mondiali în lupta împotriva schimbărilor climatice.

"Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că ne-am săturat", a adăugat Thunberg.

Liderii statelor membre ale ONU sunt convocaţi de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la summitul privind acţiunile climatice, care se desfăşoară luni, în New York, conform site-ului postului BBC.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aşteaptă, din partea statelor participante "o serie de planuri însemnate privind reducerea dramatică a emisiilor în următoarea decadă şi, totodată, privind obţinerea neutralităţii carbonului până în 2050" în cadrul summitului de luni, ce se va desfăşura pe parcursul unei singure zile.

De la summitul menit să faciliteze identificarea de acţiuni şi metode care să amelioreze starea climei la nivel internaţional lipsesc lideri ai unor state-cheie, precum Statele Unite, Japonia, Australia, Brazilia şi Arabia Saudită.

Anterior începerii summitului, oamenii de ştiinţă din domeniu au semnalat accelerarea semnalelor şi a efectelor încălzirii globale. Similar, Organizaţia Meteorologică Mondială a anunţat creşterea cantităţii de dioxid de carbon eliberat în atmosferă, în perioada 2015-2019, cu un procent de 20% comparativ perioadei anterioare de cinci ani.

În cadrul întâlnirii internaţionale sunt aşteptaţi să ia cuvântul mai mulţi lideri reprezentativi, precum preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul britanic, Boris Johnson. Totuşi, reprezentanţi ai câtorva state, relevante la nivel internaţional, nu vor fi prezenţi; din rândul acestora, se remarcă absenţa preşedintelui american, Donald Trump. Poziţiile Chinei şi Indiei vor fi prezentate de miniştrii de Externe Wang Yi şi Narendra Modi.

 

Taguri:
onu,
climă,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici