Grevă majoră în Franţa. Sunt afectate unsprezece centrale nucleare

Grevele au afectat 11 centrale nucleare franceze, a declarat marţi un reprezentant al sindicatului energetic FNME-CGT, întârziind întreţinerea a 17 reactoare diferite, relatează Reuters.

1883 afișări
Imaginea articolului Grevă majoră în Franţa. Sunt afectate unsprezece centrale nucleare

De asemenea, producţia de energie a fost redusă cu 1,8 gigawaţi (GW) la alte trei reactoare nucleare, au arătat datele operatorului EDF.

Membrii FNME-CGT organizează de câteva săptămâni greve continue la centralele nucleare franceze din cauza salariilor, ceea ce sporeşte riscul de penurie în alimentarea cu energie electrică, în timp ce compania franceză de utilităţi se străduieşte să repună în funcţiune suficiente reactoare pentru iarnă.

Un acord salarial pentru sectorul industriilor energetice şi de gaze a fost semnat mai devreme, a declarat Virginie Neumayer, reprezentanta FNME-CGT. Negocierile vor avea loc acum la nivel de companie.

Data repornirii a cel puţin şase dintre reactoarele EDF a fost amânată, deoarece grevele continue s-au extins în unele zile la 11 centrale nucleare în ultimele săptămâni.

Un purtător de cuvânt al EDF a confirmat că grevele au mutat datele de repornire a reactorului Cattenom 1 cu 11 zile faţă de cea anunţată vinerea trecută, la 12 noiembrie, a reactorului Cruas 2 cu două săptămâni, la 13 noiembrie, şi a reactorului Tricastin 3 cu trei săptămâni, la 14 noiembrie.

De asemenea, repornirea reactorului Bugey 4 a fost amânată cu patru zile, la 1 noiembrie, cea a reactorului Cruas 3 cu cinci zile, la 25 octombrie, iar cea a reactorului Dampierre 3 cu trei zile, la 27 noiembrie.

Operaţiunile de întreţinere continuă la reactoarele care sunt în prezent oprite, în pofida grevelor, a declarat luni un purtător de cuvânt al EDF.

Întreruperea ar putea încetini planurile EDF de a readuce flota nucleară de la capacitatea scăzută din ultima vreme, după ce întreţinerea întârziată şi problemele tehnice au scăzut producţia la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani în 2022.

Greva face parte dintr-o grevă generală declanşatp marţi, care a afectat traficul feroviar, şcolile şi alte sectoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici