Greve şi manifestaţii în Franţa, după înfrângerea electorală a partidului aflat la putere

O serie de greve perturbau transporturile, dar şi şcoli în Franţa, marţi, o zi de mobilizare sindicală asupra unor revendicări salariale, privind locurile de muncă şi pensiile, în urma înfrângerii suferite de dreapta, aflată la putere, în alegrile regionale.

149 afișări
Imaginea articolului Greve şi manifestaţii în Franţa, după înfrângerea electorală a partidului aflat la putere

Greve şi manifestaţii în Franţa, după înfrângerea electorală a partidului aflat la putere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circulaţia trenurilor era diminuată la începutul zilei, în special cea a trenurilor regionale, dar trenurile de mare viteză (TGV) internaţionale către alte ţări din Europa urmau să circule normal, potrivit conducerii companiei franceze de căi ferate (SNCF).

La Paris, metroul şi autobuzele circulau aproape normal. Unul din două trenuri circula pe una dintre liniile metroului regional (RER), în timp ce altele nu erau afectate. Apelul la grevă a fost urmat în mod diferit de serviciile de transport din oraşele franceze.

Sindicatele au hotărât o zi de acţiune la nivel naţional, atât în sectorul privat, cât şi în cel public, pentru a protesta faţă de proiectul Guvernului privind reforma pensiilor şi faţă de desfiinţarea a zeci de mii de posturi de funcţionari publici.

Această mişcare constituie un prim test pentru Guvern, remaniat luni de preşedintele Nicolas Sarkozy, la o zi de la o importantă victorie a stângii în alegerile regionale. Noul ministru al Muncii, Eric Woerth, este direct vizat de aceste proteste.

Liderul principalului sindicat din Franţa, CGT, Bernard Thibault, a cerut marţi organizarea de urgenţă a unei reuniuni sociale în jurul lui Sarkozy. "Problema este de a obţine modificări în direcţiile economice şi sociale", a declarat el.

O lege asupra dificilului dosar al pensiilor este prevăzută pentru septembrie şi ar trebui să constituie cel mai important proiect din cea de-a doua parte a mandatului lui Nicolas Sarkozy.

Manifestaţii şi adunări erau prevăzute, marţi, în numeroase oraşe, între care şi Paris.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici