Groapă cu deşeuri radioactive, descoperită într-o suburbie a Moscovei

Locul de joacă pentru foarte mulţi copii dintr-o suburbie a Moscovei s-a dovedit a fi de fapt o groapă cu deşeuri radioactive, locuitorii şi mai mulţi ecologişti avertizând că o suprafaţă foarte mare ar putea fi contaminată.

38 afișări
Imaginea articolului Groapă cu deşeuri radioactive, descoperită într-o suburbie a Moscovei

Groapă cu deşeuri radioactive, descoperită într-o suburbie a Moscovei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşeurile radioactive din suburbia Bulvar Marşala Rokossovskogo, care au fost dezgropate în timpul unei operaţiuni de curăţare a zonei, reprezintă un pericol pentru locuitorii Moscovei, a declarat un membru al filialei ruse a organizaţiei Greenpeace, Vladimir Şuprov, relatează Moscow Times în ediţia electronică. El a precizat că lucrările, care au fost suspendate în urmă cu jumătate de an, nu au fost efectuate corect, lăsând zona într-un stadiu foarte periculos.

"Vestea proastă este că apa ar fi pătruns înăuntru", a precizat Şuprov. "Această apă ar putea conţine substanţe radioactive. Lichidul este foarte dificil de recuperat şi cu greu poate fi oprit să se răspândească", a adăugat el.

Şuprov a adăugat că verificările efectuate de Greenpeace în zonă arată că nivelul radiaţiilor este mai ridicat decât în mod normal, probabil din cauza faptului că autospeciala care a degajat zona nu era echipată cu canale de scurgere şi un rezervor pentru colectarea apei.

"Acest loc nu era destinat stocării de deşeuri radioactive", a declarat Anton Matiuha, director al unei instituţii care se ocupă de localizarea, retragerea şi securizarea deşeurilor radioactive. "Este vorba doar de o fostă groapă contaminată cu substanţe radioactive. Ea nu reprezintă nici un pericol pentru oraş", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici