Guvernul de la Chişinău a semnat patru acorduri cu autorităţile din Transnistria/ Ce BENEFICII vor avea locuitorii din regiunea transnistreană

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene din partea Guvernului de la Chişinău şi a Tiraspolului au semnat, sâmbătă, patru acorduri care reglementează domeniile educaţiei, al agriculturii şi al telecomunicaţiilor, relatează Unimedia.info.

4494 afișări
Imaginea articolului Guvernul de la Chişinău a semnat patru acorduri cu autorităţile din Transnistria/ Ce BENEFICII vor avea locuitorii din regiunea transnistreană

Guvernul de la Chişinău a semnat patru acorduri cu autorităţile din Transnistria

Guvernul Republicii Moldova a anunţat că au convenit cu reprezentanţii Tiraspolului asigurarea liberei circulaţii a profesorilor şi a elevilor instituţiilor de învăţământ din stânga Nistrului. Totodată, unităţile de învăţământ din Transnistria vor fi aprovizionate cu materale didactice pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului educaţional. Tarifele achitate de instituţiile de învăţământ pentru serviciile comunale vor fi micşorate, iar plata pentru chiria clădirilor va fi una ”simbolică”.

În acelaşi timp, a fost reglementat şi procesul de recunoaştere al diplomelor emise de instituţiile de învăţământ superior din regiunea transnistreană. Această măsură va permite absolvenţilor acestor instituţii să-şi continue studiile peste hotare, inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene.

O altă decizie prevăzută în acordurile semnate ieri se refera la asigurarea accesului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca. De asemenea, vor fi întreprinse acţiuni pentru restabilirea conexiunii de telefonie fixă şi mobilă, dar şi a infrastructurii din domeniul comunicaţiilor electronice dintre cele două maluri ale râului Nistru.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a precizat că sprijină această iniţiativă.

”Este vorba de recunoaşterea diplomelor de studii din instituţiile regiunii transnistrene de către Republica Moldova, funcţionarea pe teritoriul regiunii a instituţiilor de învăţământ aflate sub jurisdicţia Ministerului Educaţiei din Moldova, restabilirea unei legături telefonice complete între malurile Nistrului şi accesul pe teritoriul din stânga Nistrului. Am spus în mod repetat că voi facilita orice apropiere între cele două maluri ale Nistru şi voi sprijini orice pas făcut de unii sau de alţii”, a scris preşedintele Republicii Moldova de Facebook.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici