Guvernul islandez propune deschiderea pieţei muncii pentru bulgari începând din 2012

Guvernul Islandei va trimite Parlamentului un proiect de lege privind anularea restricţiilor asupra liberei circulaţii aplicate muncitorilor bulgari, a anunţat marţi Ministerul bulgar al Muncii şi Politicilor Sociale, citat de Dnevnik.

255 afișări
Imaginea articolului Guvernul islandez propune deschiderea pieţei muncii pentru bulgari începând din 2012

Guvernul islandez propune deschiderea pieţei muncii pentru bulgari începând din 2012 (Imagine: Gabriel Petrescu/Arhiva Mediafax Foto)

Dacă Parlamentul susţine propunerea, cetăţenii bulgari vor avea, începând de la 1 ianuarie 2012, acces "nelimitat" pe piaţa muncii din Islanda. Ei vor beneficia de toate drepturile oferite prin legislaţia islandeză şi Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE), relatează Sofia Echo.

Deşi Islanda nu este membră a Uniunii Europene (UE), face parte din SEE şi Schengen.

Muncitorii bulgari nu beneficiază de acces liber pe pieţele muncii din UE, deşi Bulgaria este membră a blocului european din 2007. State membre ale UE au dreptul să instituie o perioadă de tranziţie de şapte ani înaintea deschiderii pieţei muncii pentru cetăţenii bulgari.

Parlamentul European (PE) a adoptat, săptămâna trecută, o rezoluţie care recomandă ţărilor UE să anuleze restricţiile impuse muncitorilor din România şi Bulgaria începând din 2012.

Zece state UE mai au în vigoare restricţii în acest sens, şi anume Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici