Guvernul italian a aprobat decretul privind "combaterea violenţei sexuale"

Guvernul italian a aprobat, vineri, în unanimitate, un decret-lege care conţine "măsuri urgente privind securitatea publică şi combaterea violenţei sexuale", relatează La Stampa.

48 afișări
Imaginea articolului Guvernul italian a aprobat decretul privind "combaterea violenţei sexuale"

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre măsurile incluse în decret se numără înlocuirea arestului la domiciliu cu detenţia pentru persoanele acuzate de agresiuni sexuale, acordarea de asistenţă juridică pentru victime şi măsuri vizând combaterea imigraţiei ilegale.

În plus, decretul prevede circumstanţe agravante pentru violul în grup, pentru agresarea unor minori cu vârste până la 16 ani şi închisoarea pe viaţă dacă victima violului este ucisă.

Decretul mai prevede şi crearea, la propunerea primarilor, a unui un serviciu de securitate pe bază de voluntariat, format din persoane neînarmate.

"Membrii acestor echipe nu vor avea arme, ci doar telefoane mobile, pentru a putea anunţa forţele de ordine în cazul apariţiei unor probleme. Primarii sunt cei care vor decide cum, unde şi când vor apela la aceşti voluntari", a declarat ministrul de Interne, Roberto Maroni.

Patrulele de voluntari vor fi coordonate de prefecturi şi de autorităţile provinciale şi vor avea rolul de "controlare a teritoriului pentru prevenirea infracţiunilor". Participanţii la patrulele de voluntari nu vor fi plătiţi, dar Ministerul de Interne va aloca 100 de milioane de euro pentru intensificarea controalelor efectuate de forţele de ordine.

Noul drecret prevede şi deschiderea unor noi centre pentru identificarea şi expulzarea imigranţilor aflaţi în ilegalitate pe teritoriul italian.

Textul a fost prezentat, joi după-amiază, de ministrul de Interne preşedintelui Giorgio Napolitano.

Premierul Silvio Berlusconi consideră că decretul-lege este "un instrument fundamental pentru guvernare".

"Decretul-lege s-a dovedit necesar după recentele cazuri de agresiuni sexuale. Decretele-lege sunt un instrument fundamental, permiţând Guvernului să intervină rapid cu măsuri care să poată fi aplicate imediat", subliniază Silvio Berlusconi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici